Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Někdo špekáček, někdo hamburger
Autor článku: Eva Suchomelová Starší generace ví, že nejlépe chutná špekáček udělaný poctivě na ohni, o bramborách upečených v popelu bramborové natě ani nemluvě. Co ale nadělat s vnoučaty, které chtějí jedině hamburger. Svedete ho? |
HAMBURGER je symbolem rychlého a nezdravého občerstvení. Zajímavé je, že „hamburger“ vychází z německého přístavu Hamburg, odkud spoustu lidí putovaly do Ameriky.
Vše vzniklo v 15.století, kdy bylo mleté (sekané) hovězí maso velmi oblíbené. Koncem 18. století začali němečtí námořníci používat „Hamburg steak“ a v místních lokálech požadovali takovou úpravu, na jakou byli z domova zvyklí. Podle Oxfordského slovníku z roku 1802 se jedná o nasolené, lehce vyuzené mleté hovězí maso smíchané s cibulí a strouhankou. Důležitější než chuť byla samozřejmě trvanlivost.
A co budete pro přípravu hamgurgeru na váš zahradní gril potřebovat?
500 g mletého hovězího masa
1ks středně velké cibule
2 rajčata
4 plátky sýra
4 polévkové lžíce plnotučné hořčice
4 polévkové lžíce jemně pálivého kečupu
Maso osolíme, okořeníme a uplácáme 4 nižší karbanátky, které ugrilujeme. Poté ho dáme někam do tepla a na grilu opečeme bulky (rozkrojenou stranou). Housky potřeme kečupem a hořčicí, položíme na ně karbanátek, plátek sýra a zeleninu, nakrájenou na kolečka. Přiklopíme a můžeme ještě chvíli zapéci nebo prohřát v mikrovlnce.
Vnoučata se budou určitě olizovat.
Autor: Eva Suchomelová, Foto: Internet