Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Nordic walking ulehčí a napomůže ke zdravějšímu pohybu

Publikováno: 27.06.13
Počet zobrazení: 1443
  Autorka článku: Lucie Šebestová
PRO VŠECHNY POHYBUCHTIVÉ JEDINCE.
Počasí se v poslední době zlehka zbláznilo, na tom bychom se asi shodli. Ovšem stále před námi může být vize léta, která by po opadnutí vod mohla lákat k aktivitě a vyrážení do přírody.
 

Právě chození na delší či kratší túry a procházky v současné době velmi příjemně ulehčil tzv. „nordic walking“, který k chůzi užívá speciální hůlky. Tento hrubý popis může svádět k představě stereotypního českého důchodce o berlích, ovšem pozor, rozhodně tomu tak není!

Tento styl se původně rozšířil z Finska a naopak je vhodný pro všechny věkové kategorie. Jedná se o přirozené sladění pohybu chůze s pohybem paží a odrážení se speciálními sportovními holemi. Jak jste mohli zaregistrovat název je anglický, jinak běžně překládaný jako „severská chůze“ (podle již zmíněné země původu). V zemi vzniku je tento sport označován jako „sauväkavely“, tedy v překladu doslovně jako „chůze s holemi“.

Počátky nordic walkingu jsou poněkud kuriózní. V zemi chladné a v zimních měsících permanentně zasněžené se v roce 1988 nedostávalo na závadě běhu na lyžích této bílé pokrývky. Kolaps severského počasí ale pořadatelé závodu vyřešili velmi originálně – závodníkům dali do rukou pouze hůlky a nechali je běžet závod bez lyží. Tento počin sportovce zaujal a přejali tuto aktivitu nejdříve primárně jako kondiční trénink. Od této doby se začal nordic walking rozšiřovat a získal si svou oblibu nejen u profesionálních sportovců. Výhodou této chůze je totiž odlehčení zátěže kloubů, které prospívá obecně jak lidem se zdravotními potížemi, tak i zmíněným sportovcům.

A proč byste se měli při své další (letní) procházce zamyslet právě nad tímto stylem chůze? Má mnoho výhod. Napomáhá správnému držení těla, které se zde nachází v přirozené poloze a využívá (při současném pohybu paží) obou částí těla. Dále má pohyb za pomocí hůlek pozitivní vliv na páteř, kdy zlepšuje její pohyblivost a uvolňuje svaly kolem ní. A nesmíme zapomenout na to, že takovýto pohyb zlepšuje koordinaci a je vhodný také pro lidi s nadváhou.

Zajímavé je též, že při správné technice nordic walkingu by se mělo užívat až 90% svalů v našem těle. Důležité jsou vhodné hole, které se někdy mohou zaměňovat také s holemi pro trecking. Hlavní rozdíl je především v tom, že hole pro nordic walking jsou lehčí, než ty pro trecking, které jsou užívané spíše k opírání při vysokohorské turistice. Ovšem to neznamená, že by hole pro nordic wlaking nebyly vhodné pro výšlapy do hor. Jedná se zde jen o otázku zátěže a tíhy batohu, který byste si s sebou nesli. Jinak se tedy obecně hole pro nordic walking podobají spíše holím běžeckým, tedy těm původně určeným k běhu na lyžích. Dále je u holí pro nordic walking typický otvor pro palec u madla. Je možné i rozlišování podle zakončení hole – na skosenou krytku, nebo zakulacený špuntík (typický spíše pro trekingové hole). Doporučovanou délku holí lze jednoduše vypočítat (nebo zjistit od výrobců). Svépomocí lze ale vypočítat dle vzorečku: výška postavy v cm x 0, 68.

Zda vás článek přesvědčil o nápomoci holí a prospěšnosti nordic walkingu až do tohoto okamžiku, potom můžeme vyrazit do terénu. Správná technika nordic walkingu je založená na zcela přirozeném střídavém křížmochodém pohybu vždy opačných končetin. Ač se na tento fakt člověk musí ze začátku soustředit, hůlky mu práci usnadní a přirozeně zkoordinují jeho pohyb. Ramena by měla být při této chůzi držena dole s vypnutým hrudníkem. Pohyb paží by měl začínat za tělem při odrazu. A hole by neměly dopadat na zem před tělem, ale do úrovně paty přední nohy. Při chůzi do kopce by se měl krok zkrátit, stejně jako při chůzi s kopce, kdy je také důležité nedopadat na propnutá kolena, která by tímto trpěla.
Tedy snad vás nevystrašily výše uvedené pojmy jako „sauväkavely“, križmochodá chůze, nebo rozdíly mezi hůlkami treckingovými a pro nordic walking. A naopak vás právě přečtené řádky motivovaly k výletu či drobné procházce kamkoli a ukázaly, jak si lze takovýto vyšlap zjednodušit. A teď již jen to počasí….

Autor: Lucie Šebestová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: