Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Středa nebo čtvrtek

Publikováno: 10.06.13
Počet zobrazení: 949
Autor článku: Irena Fuchsová
Tato povídka je z knihy Ireny Fuchsové, KDYŽ SE ŘEKNE FUCHSOVINY, vyšla v roce 2010 v nakladatelství Beskydy. Pokud se chcete o aktivitách této spisovatelky, která je zároveň nápovědou v pražském Činoherním klubu, dozvědět více, podívejte se na stránky uvedené na konci příspěvku.

Skoro každý máme den svého narození jasný. Skoro každý.
Já se narodila ve středu 22. června 1950, v šest hodin večer. Nenarodila jsem se v kolínské nemocnici, ale v Husově ulici vedle spořitelny, v domě č. p. 49, v prvním poschodí, v pokoji vedle kuchyně, kde se 22. srpna 1948 narodil i můj bratr Kája.
Narodila jsem se ve středu 22. června 1950. Aspoň tak mi to doma celé roky tvrdili a já neměla důvod jim to nevěřit. A pak to přišlo.
Kolem roku 1990 jsem z chytré tabulky zjistila, že 22. června 1950 nebyla středa, ale čtvrtek.
V první chvíli jsem byla dost naštvaná, protože jsem si myslela, že se sekli v tabulce a říkala jsem si, tak to je pěkné, čemu už má člověk věřit? Ale pak jsem zjistila, že nejenom tato tabulka, ale i jiné zdroje mi suše oznamují, že 22. června 1950 byl čtvrtek…
A co teď s tím? Narodila jsem se doma, takže u porodu byla babička Anna Červínová (zemřela v roce 1970), pravděpodobně vedle v kuchyni popíjel nervózně pivo otec Karel Tvrdík (zemřel v roce 1982), byl tam dvouletý bráška Kája, kterému bylo srdečně jedno, co je za den, protože pro něho to byl tak jako tak černý den – narodila se mu sestra, která se pro příštích pár let stala jeho rivalem, abychom oba ustoupili do pozadí v roce 1957, kdy se narodil benjamínek František, a pak byla u porodu porodní bába, paní Mülerová, která už také zemřela.
Jediný, kdo mi mohl v roce 1990 na moji otázku odpovědět, byla maminka. Když jsem jí řekla, že jsem se nenarodila ve středu, ale ve čtvrtek, strašně se rozčílila.
„Jdi do háje, Irenko! Ty vždycky přijdeš s nějakou pitomostí a já pak nemůžu spát! Narodila ses ve středu! Ve středu!“ Přece jenom jsem se odhodlala k protestu a tiše jsem pípla, že to nebyla středa, ale čtvrtek…
Maminka se mnou týden nemluvila, a já se jí radši příštích dvacet let na den svého narození neptala.
Zkusila jsem to znovu loni na podzim, ale tentokrát jsem na to šla, přece jenom s většími životními zkušenostmi, šalamounsky.
„Mami, když jsem se narodila doma, tak jste mě přece museli jít někam nahlásit, viď? Kdo mě šel zapsat na matriku na Městský národní výbor? Ty?“
Když maminka bez přemýšlení řekla, že táta, byla jsem doma. Kolem tátova data narození byly totiž také nejasnosti. Odjakživa nám tvrdil, že se sice narodil 15. listopadu 1921, ale v rodném listu má 10. listopadu, protože se mu víc líbilo datum 10. 11. 1921.
A tak jsem si domyslela, jak to tehdy, skoro před šedesáti lety, bylo.
Bratr Kája se narodil 22. srpna 1948. Tak si to táta zjednodušil a „hodil“ mě také na dvaadvacátého. Mně a Kájovi tím udělal velkou radost, protože jsme se oba mnohokrát chlubili, že jsme od sebe dva roky a dva měsíce…
Takže táta nahlásil na matrice datum mého narození 22. června, a když to maminka s babičkou zjistily, nechaly to radši být – nebo si možná špatné datum ani neuvědomily. Pro ně bylo důležité, že jsem se narodila ve středu. A vlastně ani to nebylo důležité. Důležité bylo, že jsem se narodila a byla jsem zdravá a maminka také.
V každém případě, jestli jsem se opravdu narodila ve středu, jak mi vždycky ti tři tvrdili (s porodní bábou, paní Mülerovou jsem nikdy nemluvila, ale ona by si to stejně nepamatovala), tak jsem se narodila 21. 6. 1950. Všechno je tím pádem jinak.
Vždyť já ani nejsem Rak, kterým jsem byla celý život?!
A to jsem chtěla jít k paní Kludské, aby mi vyložila karty. Copak tam s tímhle můžu přijít?!
P. S.
Nicméně musím s úlevou konstatovat, že nejsem výjimka! Dozvěděla jsem se o mnoha dalších případech a to jsem ani nijak extra nepátrala…
Je nás hodně, co jsme se nenarodili v den, kdy jsme se narodili.

Autorka: Irena Fuchsová
http://www.kdyz.cz/
http://www.kdyz.cz/co-je-noveho
http://www.happyend4.me/10-otazek-pro/10-otazek-pro-irenu-fuchsovou.html
http://hledani.rozhlas.cz/?query=Irena+Fuchsov%C3%A1&offset=0
http://fuchsova.blog.idnes.cz/
http://www.stv.sk/online/archiv/posta-pre-teba/?date=2012-04-12

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: