Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

„Espézetky“ mohou vyprávět…

Publikováno: 4.07.13
Počet zobrazení: 1943
  Autorka článku: Lucie Šebestová
Jedním z českých fenoménů je sbírání známek. Mnoho generací si vytváří svá alba, která obsahují ať již více či méně exotické či cenné exponáty.
 

V současné době ovšem mohou tuto, někdo by řekl, mile infantilní tradici hatit čím dál více užívané e-maily. Ty totiž mají bezesporu mnoho výhod oproti „snail-mails“, tedy doslova oproti „šnečí poště“, neboli klasickým listovým zásilkám.

Sběratelství ovšem nemusí být eliminováno pouze na známky. V dnešní době se sbírání rozrůstá až do prazvláštních dimenzí; od plyšových medvídků, po boty na podpatku. Avšak abychom se ještě trochu drželi určité nonšalantnosti a serióznosti v této „vášni shromažďování“, můžeme zmínit nově se rozrůstající zájem o sbírání „espézetek“, neboli registračních značek motorových vozidel.

SPZ se k autům upínají již přes sto let a během vývoje těchto strojů i ony začaly měnit svou podobu. S jejich historií tedy šel ruku v ruce vývoj automobilizmu i vliv ostatních socio-kulturních událostí. Prvotním záměrem užívání espézetek byla logicky jednoduchá dohledatelnost majitele vozidla. Velmi zajímavou je zde i grafická a obsahová podoba těchto označení, protože každý stát má své typické zobrazování. Toto vše zaujalo nadšence, kteří se začali historií poznávacích značek zabývat více a následovali tak své kolegy v dalších státech, kteří sbírají poznávací značky doslova ze všech „koutů světa“ (od Pobřeží slonoviny po Uzbekistán).

Od roku 2008 existuje v České republice dokonce i Sdružení přátel poznávacích značek. Tento spolek se zabývá jak grafikou značek, tak i systémem registrování automobilů (který je povětšinou spojen také s vývojem společenské situace v jednotlivých státech). A že se opravdu i toto sběratelství dá brát vážně, potvrzuje také první právě probíhající výstava Historie SPZ u nás (v Muzeu silnic ve Vykýřovicích u Šumperka), která rámcově předkládá historii značek na území Českého státu a to již od roku 1906. Tato výstava je také podpořena publikací České poznávací značky, která mapuje stejné časové období. A literatury o této tématice také u nás není pomálu. Tedy nyní jen stačí začít sbírat, směňovat a shromažďovat. Určitě alespoň jednu „espézetku“ doma v kumbálu za garáží najdete a dále to již půjde jednodušeji (když se například stanete členem výše zmíněného spolku) a budete moci alespoň takto fiktivně cestovat nejen časem, ale i prostorem….

Autor: Lucie Šebestová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: