Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Chorvatsko v EU se promítne do důchodového pojištění

Publikováno: 22.07.13
Počet zobrazení: 884
  Vstup Chorvatska do EU se promítne do oblastí důchodového pojištění, nemocenského pojištění, posuzování příslušnosti k právním předpisům a vymáhání pohledávek, které v ČR v souladu s příslušnou právní úpravou zabezpečuje Česká správa sociálního zabezpečení.

Jaký význam má tato skutečnost?

V praxi to znamená, že nároky na důchod, které po 30. 6. 2013 vzniknou osobám, jež byly pojištěny v ČR a Chorvatsku, budou posuzovány již podle koordinačních nařízení EU, obdobně jako je tomu ve vztahu k ostatním členským státům EU.

 

V případech, kdy nárok na důchod vznikl již před 1. 7. 2013 a na žádost budoucího důchodce je důchod přiznán až po tomto datu, ČSSZ provede výpočet důchodu jak dle bilaterální smlouvy, tak dle koordinačních nařízení EU a bude vyplácet důchod v výši, která je pro klienta výhodnější.

 

Tím, že se Chorvatsko stalo členem EU, mají lidé, kteří získali doby pojištění v ČR a Chorvatsku a kterým byl již před 1. 7. 2013 přiznán důchod vyplácený ČSSZ podle bilaterální smlouvy nebo podle českých právních předpisů, možnost požádat o přepočet svého důchodu podle koordinačních nařízení EU. To může mít v některých případech pozitivní dopad na výši důchodu. Bude-li částka důchodu stanovená podle unijních předpisů pro klienta výhodnější, bude důchod v nové výši náležet od 1. 7. 2013. Žádost o přepočet mohou tito důchodci uplatnit prostřednictvím OSSZ nebo zaslat písemně na adresu ústředí ČSSZ.

 

U peněžitých dávek v nemoci a mateřství je ve vztahu k Chorvatsku rozhodující vznik sociální události. U dávek, na které vznikl nárok po 30. 6. 2013, se bude postupovat podle koordinačních nařízení EU. Znamená to, že nárok na dávku se uplatní přímo u příslušné instituce (tj. instituce, u které je osoba pojištěna). V zásadě jde o to, že lidé, kteří pobývají v Chorvatsku (například jen jako turisté), avšak pojistné na sociální zabezpečení odvádí v ČR, uplatňují nárok chorvatským tiskopisem u svého zaměstnavatele, osoby samostatně výdělečně činné pak přímo u příslušné OSSZ. Potvrzení o pracovní neschopnosti vystavené českému pojištěnci ošetřujícím lékařem v Chorvatsku na chorvatském národním tiskopisu má stejnou právní hodnotu jako potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti vystavené v ČR. Stejně tak i Chorvatsko uznává u svých pojištěnců české vnitrostátní tiskopisy potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti bez dalšího ověření.

Zdroj: ČSSZ

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: