Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Odveta letnímu parnu, na zdraví!!

Publikováno: 11.07.13
Počet zobrazení: 853
  Autorka článku: Lucie Šebestová
Počasí si s námi doslova pohrává. I přes to, že letos bylo možné stavět sněhuláky ještě na konci března, tak na druhou stranu nyní můžeme zcela směle bojovat „s třicítkami“. V tom, aby se čert…, že!? Momentálně nám tedy nezbývá než věřit, že sníh nás už nyní nezaskočí a my se můžeme začít připravovat na ony vyšší teploty.
 

Průměrná teplota lidského těla je zhruba 37°C, ovšem ve zmíněném případě letních parných dní může dojít také k přehřátí, které dobře známe už od dětství, kdy nám maminky cpávali na hlavičky čepičky či šátky „promotané“ do různých tvarů. K tomuto přehřátí zcela jednoduše dochází, jestliže se lidské tělo nedokáže prostřednictvím pocení vypořádat s vysokou teplotou okolí a teplota těla vystoupá nad oněch 37°C, kdy se začne zvyšovat oběh krve.

Jak tedy předejít uhřátí organismu a užít si i tak slunné léto?

Samozřejmě se nabízí rada nevycházet ven v době největšího žáru a omezit fyzicky namáhavou aktivitu. Ti aktivnější by měli jen postupně nabírat na tempu dané činnosti (postupně tempo zvyšovat) a dělat časté přestávky. Zásadní je dodržování pitného režimu, do kterého se ale nezapočítávají alkoholické nápoje, dále je také dobré se vyvarovat pití obsahující kofein, protože i to (obdobně jako alkohol) tělo dehydratuje. Ideálním množstvím přijaté tekutiny v létě je 3 až 4 litry. Stejně tak je dobré se zamyslet nad jídelníčkem. Lepší je jíst lehčí a lépe stravitelné pokrmy, protože naopak tučná a na bílkoviny bohatá jídla zvyšují v lidském organismu produkci tepla.

A můžeme se vrátit i do našeho dětství, protože maminky měly pravdu – pokrývka hlavy je holt letním fenomén a opravdu v parnech pomáhá. Dále je vhodné nosit oblečení z přírodních materiálů laděné do světlejších barev.

Pravdou zůstává, že extrémní horka ovlivňují všechny, ovšem právě starší lidé (nad 65 let) se s vedry mohou vypořádávat obtížněji, než náctiletí u bazénů. Jestliže byste přeci jen cítili obtíže, jako například zrychlený tep, horkou pokožku, bolest hlavy nebo celkovou únavu či mírné závratě – potom byste se měli začít snažit organismus ochlazovat. Tohoto můžete docílit chladnější sprchou, nebo alespoň mokrým ručníkem. Taktéž je nutné začít doplňovat (ztracené) tekutiny. Právě přísun tekutin je již poněkud fádní letní radou (i když pro nás organismus zásadní!). V dnešní době Cocacol, Spritů a ledových káv je výběr veliký, ovšem v létě, jak bylo výše uvedeno, je nutné se také zamyslet nad tím, co vlastně pijeme. A aby se pro nás nestal letní pitný režim jen nutným zlem, na závěr přikládáme pár tipů na osvěžující nápoje (pokrmy), které Vaše léto provoní a příjemně „okoření“.

* Velmi příjemný je klasický bylinkový čaj, který pouze mírně vychladíte. Použít například můžete listy bazalky, ke kterým přidáte citron a trochu medu pro oslazení.

* Druhou variantou jsou mátové lístky, které stačí přelít vodou a taktéž přidat citrón a třtinový cukr.

* K doplnění tekutiny (a také jako varianta oběda) může posloužit jogurtový nápoj. Jogurt rozředíme vodou a dochutíme rozmixovaným ovocem, medem a bylinkami.

* Velmi prospěšná v letních prosluněných měsících jsou rajčata, která obsahují lykopin, látku chránící před UV zářením. Nejlépe je potom konzumovat rajčata nakrájená se slupkou. Lze je vychladit a dochutit (dokapáním) olivového oleje.

* Letním evergreenem je bezesporu též meloun a to nejen proto, že obsahuje pro tělo prospěšné látky jako vlákninu, minerály a vitamíny, ale také zkrátka proto, že dobře chutná! Letní dny si můžete osladit melounovým koktejlem – smixováním dužiny melounu + hrst ledu + cukru či med.

Autor: Lucie Šebestová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: