Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Senioři, čtěte vnoučatům!

Publikováno: 12.07.13
Počet zobrazení: 965
  Autorka článku: Barbora Zlámalová
Jednou ze skutečně užitečných a zábavných činností prarodičů je čtení knih vnoučatům. Při čtení se zklidní hluk a hyperaktivita dětí, což jsou věci, které starší lidi rozčilují.
 

Kniha otevírá pro děti nové světy, ve kterých hrají aktivní roli, pro seniory je to zase šance vidět staré známé věci znovu očima svých vnoučat.
Čtením knih vnoučatům si s nimi také budujete vztah, který se vám nebo vašim dětem může v pubertě hodit. Možná, že vám pak vnoučata svěří více než svým rodičům

Čtení je také důležitá dovednost pro dětskou orientaci ve stále složitějším světě.

Některé děti se díky tomu, že „je jim čteno“ naučí číst dříve, než vstoupí do školy. Názory na to, zda je to dobře nebo ne se různí. Někdo se obává, že se pak dítě bude ve škole nudit, jiní se přiklánějí k názoru, že počty a další předměty děti spolehlivě zaměstnají a je pro ně výhodou, umět číst nebo znát písmena.
Četba u dětí stimuluje mozek a rozvíjí slovní zásobu. Tu rozvíjejí dokonce i knihy obrázkové tím, že dítě obrázky popisuje a vypráví vám, co vidí. Čtení je proto mnohem účinnější pro rozvoj dítěte než sledování televize nebo DVD. Televize je totiž pasivní, zatímco čtení vyžaduje skutečně aktivní účast.

Prarodiče tak mohou hrát klíčovou roli ve vztahu svých vnoučat ke čtení.
Je smutnou pravdou, že procento dospělých, kteří čtou pro radost, klesá s každou generací.

Čím dříve začnete, tím dříve se probudí dětská láska ke knize. Děti můžete při četbě držet v náruči, a je nesporné, že osobní kontakt s vašimi vnoučaty je další záležitostí užitečnou pro duševní vývoj vašeho vnoučete – a konec konců i váš.

Čtení není škola, a proto je důležité, aby dítě pochopilo, že čtení mu může přinášet radost. Ve škole už bude četbu spojovat s povinností, proto je důležité začít co nejdříve.

Pokud ale dítě o čtení nestojí, nenuťte je. Až se bude nudit, přijde samo. Pokud jste na pochybách, co dnešním dětem číst, co je baví a jací jsou jejich hrdinové, stačí se poradit s knihovnicí. Určitě vám pomůže vybrat knihy, které vaše vnoučata zaujmou.

Autor: Barbora Zlámalová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: