Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Slunce je mocné – má vliv na naši touhu riskovat a seznamovat se

Publikováno: 18.07.13
Počet zobrazení: 1614
Autor článku: Lucie Šebestová, Zdroj: FOCUS science and technology
Láska kvete v každém věku! A proč ne!? Říká se to a mimo jiné to zní hezky. Ovšem kvete láska také za každého počasí?

Snad letní měsíce, zkracující se sukně a více párů posedávajících v parcích inspirovaly francouzské vědce k velmi originálnímu (a snad i užitečnému) experimentu.

V rámci tohoto experimentu byl do francouzských ulic vyslán dvacetiletý muž, který se měl snažit získávat čísla procházejících dívek (samozřejmě za účelem následujícího seznámení). Ženy, které oslovoval, se věkově pohybovaly od 18 do 25 let. Výsledky tohoto experimentu vtipně – nonšalantně překvapily. Jestliže totiž svítilo slunce, až 22 % dotázaných žen bylo ochotno své číslo mladíkovi předat. Ovšem naopak za zamračeného počasí se mladíkovi podařilo takto „ukecat“ pouze 14 % z celého počtu oslovených slečen.

Vědci si tento výsledek vysvětlují právě vlivem slunečního záření na lidský organismus. Když jsme totiž vystaveni přímému slunečnímu záření, snižuje se hladina melatoninu v našem organismu. Jedná se o látku také jinak přezdívanou „hormon spaní“. A naopak se za těchto slunečných podmínek zvyšuje hladina serotoninu v našem mozku, což vede k obecnému zlepšení nálady. Tedy ze všeho výše uvedeného bylo vědci vydedukováno, že právě tento vliv slunného počasí kladně ovlivňuje náladu a tedy vede k touze riskovat a „pokoušet osud“. Výsledky potvrzuje také fakt, že v průběhu experimentu byla stejná teplota. Zásadním rozdílem zde tedy byly opravdu jen ony (tak vlivné) sluneční paprsky, které takto nepřímo povzbudily dotázané dámy a slečny k jinak „riskantnější“ aktivitě a nadiktování čísel svého telefonu v příslibu budoucího setkání…

Autor článku: Lucie Šebestová, Zdroj: FOCUS science and technology

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: