Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Dorovnání česko-slovenských důchodů

Publikováno: 29.08.13
Počet zobrazení: 1876
  Zdroj: MPSV
Senát schválil dorovnání česko-slovenských důchodů. Pokud novelu podepíše prezident, lidé budou mít na dorovnání nárok ode dne její účinnosti. Bude–li zákon vyhlášen ve Sbírce zákonů v září 2013, pak od 1. prosince 2013.

Dorovnávací přídavek k českým starobním důchodům bude při splnění zákonem stanovených podmínek vyplácet plátce důchodu, tedy zpravidla Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Nepůjde o pevně stanovenou částku, ale výše dorovnávacího přídavku se bude odvíjet, zjednodušeně řečeno, od rozdílu mezi úhrnem aktuálně vypláceného českého a slovenského starobního důchodu a hypotetickým starobním důchodem vypočteným podle získaných dob důchodového pojištění po roce 1992 v České republice a před rokem 1993 na Slovensku. Pokud po odečtení první částky od druhé vyjde kladné číslo, právě tyto peníze bude ČSSZ vyplácet jako dorovnávací přídavek.

 

Zaznamenali jsme řadu případů, kdy lidé měli pocit, že se jich rozpad federace právě v oblasti starobního důchodu nepříznivě dotkl,“ říká ministr práce a sociálních věcí František Koníček a dodává: Právě to řeší schválený návrh, díky kterému budou moci o dorovnávací přídavek požádat Češi i Slováci nezávisle na občanství.

 

Ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Vilém Kahoun upřesňuje: ČSSZ může o žádostech o dorovnání důchodu začít rozhodovat až od okamžiku, kdy novela zákona nabude účinnosti. V tuto chvíli je předčasné žádosti o dorovnání zasílat ČSSZ. Je třeba, aby lidé, kterých se nová norma týká, vyčkali do účinnosti této právní úpravy.“

 

Předloha počítá s tím, že na dorovnávací přídavek budou mít za zákonem daných podmínek nárok lidé, kteří pobírají český i slovenský starobní důchod, které jsou v součtu nižší, než kdyby za dobu získanou za existence společného státu dostávali pouze důchod český. Nutné je, aby získali alespoň 25 let pojištění před rozdělením ČSFR (tj. před 1. lednem 1993), za které jim byl přiznán slovenský důchod, a poté alespoň 1 rok důchodového pojištění před rokem 1996 v ČR, kdy ještě platil federální zákon o sociálním zabezpečení. Dorovnávací přídavek se bude vyplácet pouze s českým starobním důchodem, a to stejným způsobem, jako lidé dostávají tento důchod v současné době, avšak až ode dne účinnosti novely.

 

Rozdíly v důchodech přineslo rozdělení československé federace k 31. prosinci 1992. Smlouva mezi oběma nástupnickými státy musela stanovit, který z nich bude při přiznání důchodu hodnotit doby zaměstnání získané před tímto rozdělením. Základním kritériem se nakonec stalo sídlo zaměstnavatele ke dni rozdělení společného státu. Ekonomika i legislativa obou států se však vyvíjela odlišně, a tak jsou v některých případech lidé, kterým tyto doby hodnotila slovenská strana, finančně znevýhodněni, což vedlo též k řadě soudních sporů.

Zdroj: MPSV

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

13.10.2013 20:51  Daniela Ondrisová

Někteří důchodci jako já máme smůlu, jelikož jsme do rozdělení státu nebyli pojištěni alespoň 25 let jak zákon káže. Mně chybí necelé 2 roky. Nedokážu si představit seniora, kterého doba pojištění činí 24 let a 364 dny!!!! A ještě jedna "výhoda" československého důchodce, který pořád pracuje, aby se uživil : odpracuje-li 720 dnů a žádá o zvýšení 0,04%, tak žel, dostane přidáno pouze z českého výpočtového základu.Opět diskriminace.Mimochodem, zvýšené daně pracujícím důchodcům je protiústavní o čemž se již vyjádřil v nálezu Ústavní soud České a Slovenské federativní republiky z 8.10.1992 spis.zn.Pl ÚS 22/92 a je platný,takže bývalá vláda porušila Ústavu / hledejte na netu /. Co s tím? Budu žádat vrácení přeplatku na daních za r. 2013 / cca 25 000 Kč /a to nejen z důvodu, že jsem přerušila výplatu důchodu, ale především proto, že jsme my, důchodci , jako jediná sociální skupina byli diskriminování vzhledem k ostatním pracujícím. Vím, že se stát mých daní dobrovolně nevzdá, tak půjdu do toho přes soudy, co vy ostatní pracující důchodci na to ? Daniela Ondrisová Mgr.

Zanechte komentář: