Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jolana

Publikováno: 26.08.13
Počet zobrazení: 1247
  Autor článku: Irena Fuchsová
Tato povídka je z knihy Ireny Fuchsové, KDYŽ SE ŘEKNE FUCHSOVINY, vyšla v roce 2010 v nakladatelství Beskydy. Pokud se chcete o aktivitách této spisovatelky, která je zároveň nápovědou v pražském Činoherním klubu, dozvědět více, podívejte se na stránky uvedené na konci příspěvku.
 

Vždycky jsem si přála mít sestru. Možná to bylo proto, že maminka měla tři, Věru, Evu a Anču. Už jí zůstala jenom Eva, ale holky se nějak na stará kolena poškorpily a je to škoda.
Všechny sestry měly stejný smysl pro humor a stejnou schopnost vyprávět ságy o příbuzných a známých společně, v nádherném, sesterském souznění.
Když začala televize vysílat pořad Pošta pro tebe, říkala jsem panu Fuchsovi, že tam napíšu, ať mi najdou sestru. Když jsem mu to řekla poprvé, podíval se na mě jako na blázna.
„Ty přece nemáš sestru,“ konstatoval a já přikývla.
„Právě proto. Napíšu jim, že nemám sestru, ale strašně bych ji chtěla mít, ať mi nějakou najdou.“ Zalíbilo se mu to.
„A já jim napíšu, ať mi najdou bráchu.“
A tak jsme si takhle notovali skoro pokaždé, když se musel se mnou koukat na Poštu (už si na ni zvykl, a když náhodou usne, ptá se mě pak, kdo tam byl), notovali jsme si, já už jenom s jedním bratrem a on s jednou sestrou.
V létě 2006 jsem byla opět v klimkovických lázních. Jednou mi přišel mail od nějaké Jolany. Psala o jedné mé knize, kterou právě čte, psala o konkrétní povídce a mně přišel její dopis strašně blízký. Jako bych ji znala odmalička.
Odepsala jsem jí, ona mi odpověděla, vyměnily jsme si pár mailů a mě šokovalo, jak je o mně informovaná! Věděla, kdy budu mít v lázních besedu, že zkouším s pacienty divadlo, že v lázeňské knihovně mají všechny moje knihy a jsou pořád rozpůjčované, věděla o každém mém kroku, až jsem jí napsala, proboha, Jolano, kde jste?! Odkud na mě koukáte?!
Jsem taky v lázních, odpověděla.
To byl teprve šok, řeknu vám! Řekla jsem jí číslo mého pokoje a pak jsem šla na zkoušku, protože druhý den jsme měli premiéru, po zkoušce jsme něco řešili u mě na pokoji a vtom někdo zaklepal.
Šla jsem otevřít a přede dveřmi stála mladá žena v dlouhých šatech, kterou jsem nikdy v lázních neviděla, usmívala se stejně, jako se usmívám já a řekla, ahoj, já jsem Jolana.
Od té chvíle jsme byly hodně spolu. A pořád jsme si povídaly. Když jsem odjela domů, psaly jsme maily, volaly si, ale znovu jsme se viděly až 15. září 2007.
Ten den měl můj bráška František padesáté narozeniny. Zavolala jsem mu, popřála mu a pak jsem jela do Prahy na schůzku s Jolanou, která měla svátek a já jí to slíbila.
Když jsem ji uviděla na Masarykově nádraží, pocítila jsem poprvé v životě zvláštní, čistou radost. Nemám moc ráda objímání, ale Jolanu jsem objala s takovou láskou, až jsem sama sebe překvapila. A ty tři hodiny, kdy jsme spolu seděly v kavárně, byly strašně krásné.
Jela jsem pak domů a říkala si, proč nemám sestru? To je tak krásné, mít někoho, jako je Jolana.
Škoda, že Jolana není moje sestra.
Večer jsem jí o tom napsala, ona mi odepsala a její mail končil třemi slovy.
Dobrou noc, sestřičko.
A v tu chvíli se stal zázrak. Měla jsem sestru.
Od té doby jsme společně už mnoho lidí zblbly tak, že si mysleli, že jsme opravdu sestry, obě jsme se naučily o sobě navzájem mluvit jako o „ségrách“, chodím na její koncerty (www.trueharmony.cz), ségra chodí do divadla, mám neteř Marušku, skoro švagra Milana, jeho mamince říkám maminko, prostě jsme dvě ségry, Jolana je o šestnáct let mladší než já, já ji vychovávala, a dokonce jsem před měsícem psala i kamarádům do klimkovických lázní, že tam letos budu se ségrou…
Zázraky se dějí, ne že ne. Ale je pravda, že jim musíme jít trochu naproti. TSU.

P. S.
Můj bratr František se narodil 15. září 1957. Moje sestra Jolana má 15. září svátek.
Narozeniny má 9. března, kdy má svátek Františka.
Kdyby se mi 15. září 1957 narodila sestra, jmenovala by se Františka, po dědečkovi. Kdyby se mi narodila sestra, nehledala bych Jolanu, která se narodila na Františku…

Autorka: Irena Fuchsová
http://www.kdyz.cz/
http://www.kdyz.cz/co-je-noveho
http://www.happyend4.me/10-otazek-pro/10-otazek-pro-irenu-fuchsovou.html
http://hledani.rozhlas.cz/?query=Irena+Fuchsov%C3%A1&offset=0
http://fuchsova.blog.idnes.cz/
http://www.stv.sk/online/archiv/posta-pre-teba/?date=2012-04-12

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: