Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

MPSV se připravuje na zrušení sKaret

Publikováno: 5.08.13
Počet zobrazení: 677
  Zdroj: MPSV
Poslanecká sněmovna má tuto středu ve třetím čtení projednat tisk č. 913 – senátní návrh zákona, kterým se zrušuje karta sociálních systémů. Ministr práce a sociálních věcí František Koníček právní předlohu podporuje, souhlasí s ní v podobě pozměňovacího návrhu Výboru pro sociální politiku Poslanecké sněmovny, který ruší sKartu jako celek. Zdůrazňuje, že se zrušení karty sociálních systémů, na které se MPSV připravuje, musí co nejméně dotknout klientů. Zda a kdy k němu dojde, záleží na parlamentu a prezidentovi.

Z hlediska systému je sKarta pouze nosičem. I tak se při zrušení budou muset vyřešit dopady na všechny, co ji dnes využívají,“ říká ministr práce a sociálních věcí František Koníček a dodává: „V současné době proto mimo jiné připravujeme harmonogram výměny speciální sKarty pro zdravotně postižené za průkazy pro handicapované občany. Tak, aby se vše odehrálo maximálně plynule, bez zbytečného chození po úřadech.“ 

 

Řešení projektu sKarty je jedním z prioritních úkolů Františka Koníčka. Vnímá ho i v souvislosti s doporučením dřívější vlády, aby se sKarta zrušila.  

 

„Jednal jsem samozřejmě také s generálním ředitelem České spořitelny Pavlem Kysilkou,“ popisuje aktuální dění ministr práce a sociálních věcí a doplňuje: „Shodli jsme se, že je nutné, aby sněmovna dokončila svou práci a podle toho, jak to dopadne, bude možné říci další kroky. To se týká i nastavení jiného způsobu výplaty dávek klientům.“

 

sKarta, nebo-li karta sociálních systémů, se zavedla od roku 2012, jde o jeden ze způsobů výplaty dávek. Projekt sKarty v minulosti kritizoval mimo jiné Úřad pro ochranu osobních údajů, ombudsman či Národní rada osob se zdravotním postižením. Už několik měsíců se nové sKarty vydávají pouze na vyžádání klienta. Ke konci července ji mělo 277 222 lidí.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: