Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Podpora zdravotně postižených

Publikováno: 8.08.13
Počet zobrazení: 786
  Zdroj: MPSV
Ministerstvo práce a sociálních věcí už připravilo návrh i harmonogram změn zákonů pro to, aby se zlepšila situace zdravotně postižených. Kdy k pozitivní změně pro handicapované skutečně dojde, záleží na tom, zda, kdy a s jakým výsledkem potřebné právní předpisy projedná parlament. Podle posledních informací se mají dostat na program jednání Poslanecké sněmovny zítra. Konkrétně jde o sněmovní tisk č. 1058 – návrh zákona, kterým se mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony.

„Sám můžu spravit to, co mi umožňuje funkce ministra práce a sociálních věcí, nemůžu ale měnit věci, které jsou o politické shodě,“ říká ministr práce a sociálních věcí František Koníček a dodává: „Na potřebě změn v oblasti zdravotně postižených jsme se nedávno shodli také s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václavem Krásou. Samozřejmě, že také jednám s poslanci a senátory, stanovit program jednání obou komor parlamentu ale není v mé moci.“

 

Po sociální reformě někteří lidé přišli o dávky či průkazy TP, ZTP a ZTP/P, i když se jejich zdravotní stav nezměnil. To chce MPSV změnit, proto připravilo následující změny:

 

Přehled připravených změn

·       Průkazy osob se zdravotním postižením, tedy TP, ZTP a ZTP/P, by se nově už nemusely odvíjet od posouzení stupně závislosti a schopnosti mobility a orientace. Nárok na ně by lékařská posudková služba měla posuzovat samostatně a na základě posudku by o průkazech rozhodovaly úřady práce.

·       Posudky o zdravotním stavu a stupni závislosti by tedy už nebyly víceúčelové. Nadále by se využívaly pouze pro rozhodování o příspěvku na péči, kde se musí posoudit více faktorů než v souvislosti s průkazy pro zdravotně postižené.

·       Příspěvek na mobilitu by měl ze zákona navázat na přiznaný průkaz ZTP a ZTP/P.

 

Podstatou změn je větší sociální citlivost vůči zdravotně postiženým lidem. Vše by mělo vést k tomu, aby handicapovaní nemuseli tolik chodit po úřadech a stát by se o ně tam, kde je to skutečně třeba, postaral. Proto, aby se situace zdravotně postižených zlepšila, musel by se novelizovat zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, a zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. To je součástí právě dříve zmiňovaného sněmovního tisku č. 1058.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: