Dnes je 24.10.2024, Svátek má Nina, zítra Beáta

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Proč nás zvuky moře a šplouchání vody tak uvolňují?

Publikováno: 1.08.13
Počet zobrazení: 1484
  Autor článku: Lucie Šebestová, Zdroj: FOCUS science and technology
Láska kvete v každém věku! A proč ne!? Říká se to a mimo jiné to zní hezky. Ovšem kvete láska také za každého počasí?Určitě to budete znát minimálně z jedné terapeutické nahrávky, nebo alespoň jednoho videa libovolné sekty vyznačující se svým zaměřením na vnitřní vyrovnanost. Šumění moře, voda pohrávající si s pískem na pláži, nebo prošplouchávající mezi oblázky.
 

K moři a především potom k jeho zvuku nás to totiž láká bez ohledu na právě proběhlá vedra. U moře asi každý (průměrný) člověk vydrží alespoň tu malou chvíli jen tak sedět, poslouchat a „civět“ do vln.

Tedy ne jen všechny nahrané zvyku moře, které nás vyzívají v našich obývacích pokojích k ponoření se do nirvány, ale také jakási vnitřní přirozenost nás může přimět zaposlouchat se… Otázkou zůstává: proč? Vysvětlení tohoto uklidňujícího mořského fenoménu je hned několik.
Prvním vysvětlením může být fakt, že zvuky moře jsou označovány jako tzv. „bílý šum“. Jedná se o zvuk, který má ve svém frekvenčním spektru zastoupené rovnoměrně všechny složky slyšitelného zvukového rozsahu. Tento šum tak přehlušuje další rušivé zvuky a zvládne zaměstnat náš mozek do takové míry, že vlastně vytlačí nežádoucí (negativní) myšlenky.

Vlnobití a ševelení moře na pláži se také rytmicky opakuje, což může lidské psychice (a uchu) lahodit. Ovšem zde se dostáváme k paradoxu, protože podobné opakující se „vodní“ zvuky jako například kapání vody z kohoutku mohou působit i zcela opačně. Vězně ve středověkých žalářích, stejně jako dítě snažící se usnout neustálé kapání vody spíše přivede k hněvu a šílenství, než že by ho uklidňovalo. Avšak přesné důvody těchto rozdílných efektů ještě nejsou známé.
Psychologickým vysvětlením je potom asociování našich vzpomínek z dětství a dovolených s vodou a jejím zvukem. Zde by se ale docela dobře dalo namítat, že ne každý opravdu jezdíval jako dítě k moři, nebo trávil léto u řek. Přeci jen pravděpodobněji tedy zní vysvětlení evolučních psychologů. Ti tvrdí, že naši předci byli životně závislí na vodě a také se tedy v její blízkosti snažili pohybovat. Z tohoto tedy může pramenit i naše současná náklonnost k těmto mořským zvukům, které nám dávají podvědomě pocit jistoty a bezpečí.

Autor článku: Lucie Šebestová, Zdroj: FOCUS science and technology

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: