Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

S chrápáním lze bojovat i bez oddělování ložnic

Publikováno: 8.08.13
Počet zobrazení: 951
  Autorka článku: Lucie Šebestová
Chrápu! Opravdu! A musím uznat, že lidem se to moc nelíbí, což se poprvé ukázalo, když jsem byla pracovně v Anglii. Má milá spolubydlící na mě se svým chraplavým španělským akcentem po nocích povolávala: „turrrn, turrrn on your side, plese!“ a já ji zmateně (zrovna podle stavu své lingvistické mysli) odpovídala buď česky, nebo anglicky: „pardon! Sorry!“
 

O nic více tedy nepotěší následující zjištění; věk respektive naše stárnutí také ke chrápání přispívá. Stárnutí se tak může řadit mezi další negativní faktory, jako je pití alkoholu, nebo užívání určitých léků. Kolem třicátého roku totiž začínají naše svaly v krku slábnout, díky čemuž společně se zapadáváním jazyka se vytváří nám tak dobře známé „chraplavé“ zvuky, které určitě během noci nikoho nenadchnou. Tímto povolováním svalů (respektive měkkých tkání v horních cestách dýchacích) se zužuje cesta pro průnik vzduchu, když vdechujeme a vydechujeme. Čím je tato cesta užší, tím (zcela logicky) při vydechování dochází k většímu rozvibrování a ano posléze následuje zvuk dobře známé „malé noční hudby“.

Někdy stěny hrdla mohou zcela povolit a zastínit tak průchod vzduchu úplně. Toto můžu způsobit tzv. apnoe – zástavu dechu. Spánková apnoe se vyznačuje krátkými zástavami dechu v průběhu spánku. V takovýchto okamžicích vás většinou (jakožto spolunocujícího chrápající osoby) přepadne onen překotný strach, zda váš soused nevydechl naposled. Dýchání může být takto přerušeno od 10 do 30 sekund a až 30krát za hodinu.

S postupem let se mohou hrdelní svaly samozřejmě čím dál více povolovat. A nyní je otázkou, jakým způsobem lze s chrápáním bojovat!? Zde je pár způsobů:
- změna životního stylu, tedy omezení či modifikace faktorů ovlivňujících chrápání, jako například pití alkoholu, lze také pracovat s pozicemi při spaní, či zajít na vyšetření možných alergií apod.
- nosní dilatátory a podobná zařízení usnadňující dýchání, či tzv. CPAP masky, které umožňují neinvazivní mechanickou ventilaci vzduchu u pacienta a to díky střídavému přetlaku v dýchacích cestách
- operace obvykle se týkající měkkého patra, může se jednat o operaci laserem, mikro-vlnami, nebo skalpelem
- v současné době jsou v České republice spánková centra, která se operacemi a jinou léčbou chrápaní zabývají, stejně jako soukromé kliniky a plastické chirurgie. Stačí tedy jít za svým doktorem a poptat se po možných řešeních a nechat se vyšetřit.

Autor: Lucie Šebestová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: