Dnes je 18.10.2024, Svátek má Lukáš, zítra Michaela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

V zimě zima, v létě horko – a to se nám nelíbí

Publikováno: 2.08.13
Počet zobrazení: 1790
  Autorka článku: Tereza Navrátilová
Klasické žárovky, na něž jsou senioři zvyklí celý život, se už v obchodě sehnat nedají. Pokud nemáte nějakou zásobičku doma, musíte začít vybírat úsporné žárovky.Vypadá to, že jsme tvorové trvale nespokojení. V zimě nadáváme na sníh a velkou zimu, ( spotřebu energie za topení), v létě zase žehráme na velké horko (a ti šťastlivci, kteří mají klimatizaci, zase na spotřebu energie za ni).

A všichni dohromady se ptáme, proč se nám nesnižují platby za energie, když už přece máme vyměněná okna a zateplenou fasádu. Inu je to tím, že energie jdou stále nahoru, takže ať zateplujeme jak zateplujeme, platíme stále stejně.
Pokud ale chcete udělat ještě něco navíc, zkuste tyto úsporná opatření:

POSUĎTE STŘECHU
Slunce se opírá do vaší střechy a zejména pokud je tmavá, sluneční paprsky přitahuje. Řešením je samozřejmě co nejlepší izolace přímo v konstrukci střechy. Pokud se tedy chystáte na novou střechu, nezapomeňte na reflexní fólii.
Pokud je totiž letní teplota nad 30 stupňů, tak na budovu dopadá navíc sluneční záření o intenzitě i nad 1000 W/m2 a to je už velký zdroj tepla. Přestože slunce nezáří na nehybnou střešní plochu pořád kolmo, jsou celodenní letní hodnoty pohlcené energie pozoruhodné.

PODÍVEJTE SE NA TĚSNOST
Nezapomeňte, že za těsnost nebo netěsnost nemohou jen stará okna, ale také nejrůznější trhliny ve stěně (třeba kolem dveří). Na to, abyste zjistili, kterou trhlinou vám teplo uniká, bude stačit plamen svíčky. Trhliny a netěsnosti se dají dobře odstranit nejrůznějšími tmely a těsnícími pěnami, které se dají koupit ve většině hobby marketů.

SPOTŘEBA ŽÁROVEK
O žárovkách jsme na našem portále už psali, je to jedna z možností, jak ušetřit za elektrickou energii. Nabídka LED žárovek na trhu stále stoupá, vyhoďte tedy svoji zásobu starých žárovek, které je vám líto vyhodit a pořiďte si úsporné. Ty spotřebují až o 75 procent méně energie. Navíc klasická žárovka je spíš topení než světlo, a topit třeba v létě je opravdu zbytečné. Topení žárovkami v létě vás přiměje zapnout ventilátor – a jsme zase u spotřeby elektrické energie.

Výměna za nové a úspornější se samozřejmě týká i domácích spotřebičů, zejména praček a chladniček. Nechávat si staré nehospodárné spotřebiče jen proto, že jsou už dvacet let funkční, nemusí být úsporné řešení. Ceny bílé techniky šly hodně dolů a vybrat ty, které jsou označeny A+++ ,vám může ušetřit peníze nejen za elektřinu, ale třeba i za vodu . Nové spotřebiče jsou šetrnější i ke spotřebě vody nebo době praní. Například stará myčka potřebuje k umytí nádobí téměř dvě hodiny, nová ho velmi dobře umyje za třicet minuta s výrazně menší spotřebou vody i elektřiny. Pro pračky platí samozřejmě totéž.
Chladničky sice nespotřebovávají vodu, ale tam zase dejte pozor na led, když je chladnička hodně namrazená, má samozřejmě větší spotřebu. Automatické odmrazování je tedy výhodou.

Obsah chladničky i pračky by měl také odpovídat počtu členům domácnosti. Pokud máte stále stejnou ledničku i pračku jako jste měli v době, kdy ve vaší domácnosti žily děti, asi by vám stačily poloviční spotřebiče. I to je potřeba zvážit.

Autor: Tereza Navrátilová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: