Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Dobrovolníci v domově pro seniory

Publikováno: 26.09.13
Počet zobrazení: 808
Zdroj: ČTK
V jirkovském ústavu sociálních služeb pomáhá 43 dobrovolníků včetně lidí bez práce. Odpracované hodiny se jim počítají do výpočtu důchodu. Někteří pomáhají na zahradě, další se seniory z domova důchodců chodí na procházky. Novinářům to dnes řekla jirkovská místostarostka Dana Jurštaková.

Mezi dobrovolníky jsou i bývalé zaměstnankyně ústavu, které tamní seniory dobře znají. „Pomáhají tam, kde mohou. Díky nim sociální pracovnice nechybí jinde,“ uvedla místostarostka. Se seniorem mohou jít na procházku, k lékaři už ale ne. „Nesmí nahrazovat placené sociální služby,“ dodala.

Další z dobrovolníků pomáhají třeba na zahradě nebo upravili v ústavu relaxační místnost pro psychicky nemocné. „Dobrovolnická práce je pro nezaměstnané výhodná. V rozsahu půl úvazku týdne se totiž započítává do doby pro výpočet důchodu. Dobrovolnictví je výhodné i pro středoškoláky, kteří se pak u přijímacích zkoušek na sociální obory vysokých škol mohou prokázat praxí,“ uvedla koordinátorka dobrovolníků ústavu sociálních služeb Adéla Kašková.

Ústav si dobrovolníky vybírá a školí. Je třeba předložit výpis z rejstříku trestů, podepsat smlouvu o právech a povinnostech a absolvovat vstupní školení. „Případná rizika máme podchycena, dobrovolníci procházejí pravidelnými pohovory s psychologem,“ dodala Kašková.

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: