Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Mezinárodní den seniorů

Publikováno: 30.09.13
Počet zobrazení: 973
  Autor: Pavla Urbánková
Mezinárodní den seniorů připadá na 1.říjen. Tento den je věnován našim rodičům i prarodičům a poukazuje na to, že bychom si měli uvědomit, s čím se musí senioři každý den potýkat a že jednou budeme všichni staří.

Nejen z tohoto důvodu bychom se měli snažit vytvořit pro seniory příznivé životní podmínky a vnímat je jako důležitou součástí společnosti.

Každý z nás by jistě rád pomohl svým nejbližším ve zdánlivě jednoduchých a běžných věcech, například při oblékání, s hygienou nebo v době nemoci. Zdaleka ne všichni si to ale mohou dovolit. Model dnešní společnosti je poněkud uspěchaný a pracovně vytížený.

„Ráda bych se o mojí 81-letou maminku starala sama, nicméně oba s manželem chodíme stále ještě do práce a jsme velice vytížení. Volný čas máme především o víkendu, ale to bohužel nestačí. Z tohoto důvodu jsem nakonec zvolila pečovatelku, díky které vím, že se během dne u ní doma zastaví a postará se o základní hygienu i stravu“, říká 58-letá paní Jana Procházková z Tábora.

Od srpna 2013 funguje v ČR rodinná databáze kontaktů, která eviduje krom dalších poskytovatelů služeb pro rodinu i pečovatele o seniory.

Tito lidé mají zájem poskytnout službu v oblasti péče o seniory nebo asistenci u hendikepovaných osob. Ve většině případů se jedná o osoby se zdravotnickým vzděláním a dlouholetou praxí v sociální péči. Pokud si zájemce vybere konkrétního pečovatele, může se s ním spojit přes e-mail nebo pomocí sms prostřednictvím databáze.

Databázi je možné nalézt na adrese www.rodako.cz

Autor: Pavla Urbánková; foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: