Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Mimozemšťané

Publikováno: 16.09.13
Počet zobrazení: 962
Autor článku: Irena Fuchsová
Tato povídka je z knihy Ireny Fuchsové, KDYŽ SE ŘEKNE FUCHSOVINY, vyšla v roce 2010 v nakladatelství Beskydy. Pokud se chcete o aktivitách této spisovatelky, která je zároveň nápovědou v pražském Činoherním klubu, dozvědět více, podívejte se na stránky uvedené na konci příspěvku.

Jednou jsme měli v Činoherním klubu večerní generálku a já přijela domů z Prahy až kolem půlnoci, a protože jsem nechtěla ve svém pokoji svítit lampou, rozsvítila jsem akvárium.
A zhrozila jsem se. Na předním skle i na obou postranních sklech – na zadní sklo jsem přes rostlinky moc neviděla – seděli přilepení nějací živočichové. Vypadali jako slimáci, ale slimáci to nebyli.
Ryby kolem nich rejdily, nevšímaly si jich a ti živočichové, přilepení na skle, po kterém se pomalu pohybovali, si zase nevšímali ryb.

Co to je, proboha?! A jak se to tam dostalo? NIKDY jsem to v našem akváriu neviděla, to bych si přece všimla! A co jich je! Dvě stě určitě! Nové ryby a rostlinky jsem naposledy kupovala před třemi lety, tak odkud to, proboha, je?!

Z krmení, napadlo mě po chvíli. Jedině krmení přichází do akvária zvenku. I když je sušené, tak tam pravděpodobně nějaké zárodky přežívají, a když se dostanou do vody, ožijí!
Zázrak! Ví se o tom vůbec? Třeba se to stalo jenom v našem akváriu! Páni! Nikdy bych neřekla, že v něčem sušeném může přežít živý organismus! A dokonce tolik potvor!
Otevřela jsem krabičku se sušeným krmením a vysypala si ho trochu na dlaň. Nic se v něm nehýbalo. Asi se to opravdu musí dát do vody a teprve tam se z toho stane tohle…
Dlouho jsem si ty skoro slimáky prohlížela. Jak se může něco tak dokonale živého vylíhnout ze sušeného krmení? To je divné!

Nebudou to spíš mimozemšťané? To mi připadalo daleko pravděpodobnější, ale protože jsem už na nic dalšího nepřišla, zhasla jsem akvárium a šla spát.
Zdálo se mi o mimozemšťanech, kteří přiletěli na návštěvu Země, ale neudělali si exkurzi po světadílech, kdepak. Šli se podívat do Činoherního klubu na generálku, pak se mnou jeli rychlíkem do Kolína a nakonec se vyspali v našem akváriu.

Druhý den spokojeně odletěli, protože když jsem se ráno probudila a akvárium rozsvítila, nebylo po nich ani vidu. Opět se mi začala jevit jako reálná ta možnost, že ty potvory jsou z krmení, a ryby je přes noc sežerou. Asi nějaká novinka, usoudila jsem.

Z krmení to není, sdělil mi jeden známý, co má velké akvárium, ale o podobných potvorách, kterých jsem v noci viděla dobré dvě stovky, v životě neslyšel.
„Tak jsou to třeba mimozemšťané,“ nadhodila jsem opatrně a on stejně opatrně přikývl.
„Třeba…“ řekl neurčitě a pak ode mě rychle odešel.
Začala jsem akvárium hlídat. Přes den jsem neobjevila ani jednu potvoru, ale v noci, když jsem nečekaně rozsvítila, jich tam byly desítky! Dvě stě určitě! A byly všude. Malé, velké, střední. A ráno nebyla v akváriu ani jedna!

Bylo to tak zvláštní, že jsem si zašla pro informace do kolínského Zverimexu u Kouřimské ulice, kde můžete za pultem potkat otce, syna i vnuka. Jeden chlap hezčí než druhý!
Když jsem tam přišla, byl tam syn s manželkou.

„Mám problém. To jste v životě neslyšeli! Mám v akváriu mimozemšťany!“ Paní Zverimexová přikývla.
„Jak vypadají?“
Popsala jsem je a pak jsem vyslovila prozaičtější vysvětlení.
„Když to nejsou mimozemšťané, tak se mi tam ty potvory dostávají ze suchého krmení.“ Pan Zverimex zavrtěl hlavou.

„Z krmení určitě ne. To není možné.“ Paní Zverimexová se usmála.
„To jsou blechy.“ Vytřeštěně jsem se na ni podívala.
„Cože to je?!“
„Blechy. Dostaly se vám tam z rostlinek, které jste koupila. Když je světlo, jsou zalezlé v písku a v rostlinách a vylézají v noci, když je tma. Je na ně dobrý rájovec, ale toho teď nemáme.“

Cítila jsem, že moje sny o mimozemšťanech berou za své a bylo mi to dost líto.
„A ten rájovec je co?“
„To je ryba, která je sežere,“ zapojil se do debaty pan Zverimex.
„Aha… tak to jste mě moc nepotěšili,“ podívala jsem se vyčítavě na oba. „Já myslela, že to jsou mimozemšťané. A oni jsou to zatím blechy a sežere je rájovec…“

Autorka: Irena Fuchsová
http://www.kdyz.cz/
http://www.kdyz.cz/co-je-noveho
http://www.happyend4.me/10-otazek-pro/10-otazek-pro-irenu-fuchsovou.html
http://hledani.rozhlas.cz/?query=Irena+Fuchsov%C3%A1&offset=0
http://fuchsova.blog.idnes.cz/
http://www.stv.sk/online/archiv/posta-pre-teba/?date=2012-04-12

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: