Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Osteoporóza a prevence

Publikováno: 26.09.13
Počet zobrazení: 2108
  Autor článku: Eliška Kubátová
V České republice zatím bohužel neexistuje ucelený program zaměřený na prevenci a léčbu osteoporózy! Tato choroba se celosvětově stává mimořádnou hrozbou. Nejen z těchto důvodů byl již před časem 20. říjen vyhlášen Světovým dnem osteoporózy.

České národní fórum proti osteoporóze (ČNFO) se dlouhodobě pokouší zlepšit informovanost odborné i laické veřejnosti. Po úspěchu v loňském a předloňském roce je jednou z letošních aktivit opět „Pochod proti osteoporóze“, který se uskuteční 17. října na pražském Petříně. Další aktivitou bude cvičení a přednáška pro laickou veřejnost 15. října na Praze 2, která bude zaměřena na prevenci proti osteoporóze.

 

S prevencí osteoporózy je třeba začít včas

 

Rodiče by měli myslet na to, aby si jejich děti během růstu a dospívání vytvořily dostatečné množství kostní hmoty, která jim pak bude sloužit po celý život. Nezbytné jsou potraviny bohaté na vápník a také další látky, které pomáhají se zabudováním a uložením vápníku do kostí. Důraz je třeba položit na dostatek pohybu, ideálně na čerstvém vzduchu. Pohyb představuje potřebné zatěžování svalového a kostního aparátu a pobyt venku umožní tvorbu vitaminu D v kůži pod vlivem slunečního záření.

 

Normální kost

Ukázalo se, že děti, které se denně 40 minut intenzivněji věnují fyzickým aktivitám, mají pevnější kosti než jejich méně aktivní vrstevníci – u chlapců bylo prokázáno o 9 procent více kostní hmoty a o 12 procent pevnější kosti. U dívek pak o 7 procent více kostní hmoty a o 9 procent pevnější kosti.

 

Vápník získáme nejlépe v mléčné stravě. Doporučené denní dávky se liší podle věku – u dospívajících 1200 až 1500 mg, u mladých žen 1000 mg, u žen po přechodu a u seniorek 1500 mg denně.

Vitamin D zajistíme pobytem na čerstvém vzduchu a rozumným sluněním. Z dalších obecných opatření ve stravě je vhodný normální přísun bílkovin, méně solit, alkohol pít pouze příležitostně a samozřejmě nekouřit.

Pravidelnou fyzickou aktivitou můžeme docílit nárůstu kostní hmoty až o 10 procent, a to především u rostoucího organismu. Pohybem a cvičením uvolňujeme zkrácené svaly, zlepšujeme svalovou sílu, držení těla a stabilitu. Nejsou vhodné jednostranné sporty s extrémní fyzickou zátěží. Cvičení by mělo být bez švihů a doskoků, doporučuje se například jízda na kole. Koordinaci svalovou zlepšuje plavání, vhodný je i tanec. U žen po menopauze a u seniorek pomůže alespoň pravidelná chůze – stačí zhruba 1 hodina denně.

 

Nesmíme zapomínat na geny. Dá se očekávat, že pokud se u našich předků vyskytovaly ve vyšším věku časté zlomeniny, hlavně krčku stehenní kosti, nebo zhroucení páteře s následnou deformitou, budeme pravděpodobně k osteoporóze náchylnější i my.

 

Desatero v boji proti osteoporóze

  1. S prevencí osteoporózy je nutné začít v dětství a pokračovat v ní po celý život.
  2. Pro vznik osteoporózy jsou kritická období dospívání, menopauzy a stáří; osteoporóza se nevyhýbá ani mužům.
  3. Optimálním zdrojem vápníku jsou mléko a mléčné výrobky.
  4. Tvrdé sýry jsou vhodnějším zdrojem vápníku než sýry tavené.
  5. Laktóza a kyselé prostředí zvyšují využitelnost vápníku.
  6. Některé druhy zeleniny jsou doplňkovým zdrojem vápníku.
  7. Vitaminy (D, C, B6, K1) mají prioritní význam při vstřebávání vápníku a jeho ukládání.
  8. Pro prevenci a léčbu osteoporózy je důležitý pohyb a cvičení
  9. Kouření a nadměrné pití černé kávy působí negativně na metabolismus vápníku.
  10. Při nedostatku vápníku ve stravě jsou nezbytné přípravky s vápníkem. Optimální jsou ty, které obsahují i potřebné vitaminy, zejména vitamin D, B6, C a K1.

 

 

Fakta o osteoporóze

 

Světová zdravotnická organizace (WHO) v roce 1994 označila osteoporózu za klinickou jednotku a definovala ji jako systémové onemocnění skeletu, charakterizované nízkou kostní hmotou a poruchami mikroarchitektury kosti, vedoucími ke zvýšení fragility kostí a ke zlomeninám.

 

Osteoporóza je nemocí tichou a plíživou. Bez vědomí člověka ukusuje kostní hmotu a najednou přijde zlomenina – zpravidla krčku stehenní kosti, páteřních obratlů či předloktí.

Kostní hmota narůstá zhruba do věku 25 až 30 let, potom už kvalitu kostí jen ztrácíme. Pozvolný úbytek kostní hmoty s věkem je sice přirozený, problém však nastává, pokud kostní hmota řídne rychleji, než by měla. Kostní tkáň se obměňuje po celý život. Osteoporóza je výsledkem nerovnováhy mezi odbouráváním a novotvorbou kosti.

Pro rozvoj nemoci je podstatný nedostatek vápníku, nedostatek vitaminu D a přiměřeného pohybu.

Nepříznivý vývoj lze ovlivnit prevencí. Ta se musí podpořit osvětovou kampaní nejen mezi laiky, ale i odbornou veřejností.

 

Léčba osteoporózy

 

Ještě před třiceti lety byla osteoporóza neléčitelná. Dnes je situace zcela jiná. Existují léky, které nejen ztrátu kostní hmoty zpomalí, ale do jisté míry kost znovu obnoví.

 

Nejčastější výskyt osteoporózy je mezi postmenopauzálními ženami. Nejpřirozenější prevencí (i jako doplněk léčby) časné postmenopauzální osteoporózy je hormonální substituční léčba (HRT). Pacientkám nahrazuje nedostatek vlastních hormonů a obnovuje tak jejich ochranný vliv na kostní tkáň. Tato terapie ale není vhodná pro muže a dokonce ani pro každou ženu.

Základní léčbou osteoporózy je vždy vápník a vitamin D. Další skupinu léků tvoří přípravky antiresorpční, které snižují odbourávání kosti. Mezi ně patří např. bisfosfonáty. Novější z nich se podávají při zachované účinnosti jednou týdně, jednou měsíčně, ev. jednou ročně. Jinou možnost terapie představují  tzv. selektivní modulátory estrogenových receptorů (SERM). Dostupné jsou nyní i přípravky, které podporují novotvorbu kosti ( např. deriváty parathormonu).

Od roku 2011 máme v ČR též možnost biologické  léčby osteoporózy při použití denosumabu. Také jeho účinkem dochází k poklesu kostní resorpce.  Lékař po zvážení všech údajů z anamnézy a podle výsledků vyšetření rozhoduje, který z léčebných postupů je pro konkrétního pacienta nejlepší.

Účinky léčby osteoporózy se neprojeví ze dne na den, jde o záležitost dlouhodobou. Pokud by nemocný nespolupracoval, mine se terapie účinkem. První zlepšení přichází přibližně za tři měsíce a je zjistitelné změnou laboratorních ukazatelů kostního obratu. Příznivá změna kostní hmoty zachytitelná denzitometrickým měřením je patrná nejdříve po roce, většinou se toto vyšetření provádí s odstupem dvou let. Avšak už po roce a půl pečlivého dodržování léčebného režimu se zřetelně snižuje riziko nových fraktur.

Sama farmakoterapie v terapii nestačí. Pacient musí po dohodě s lékařem vhodně upravit svůj životní styl. Zejména je třeba se snažit předcházet a zabránit pádům. Programy zaměřené na prevenci pádů u starších osob – ať už s prokázanou osteoporózou nebo bez ní – a případně i plošná suplementace vitaminem D u starších lidí či dlouhodobě hospitalizovaných jsou vysoce účinnou strategií. Deficit tohoto vitaminu se navíc přímo podílí na rozvoji tzv. senilní osteoporózy, tj. osteoporózy ve vyšším věku.

 

České národní fórum proti osteoporóze (ČNFO)

Je občanské sdružení, které vzniklo v červnu 2005 s cílem spojit všechny subjekty zabývající se v České republice osteoporózou a pomáhat v boji s touto nemocí.

ČNFO již od svého vzniku sdružuje organizace pacientů, odborné lékařské společnosti, komerční společnosti i soukromé osoby.  Je otevřeno představitelům veřejné správy, zdravotních pojišťoven i všem ostatním, kdo mají zájem spolupracovat.

Jeho cílem je zlepšit obecné povědomí o osteoporóze a jejím významu ve společnosti, o jejích příčinách, možnostech prevence, diagnostiky a léčby.  ČNFO podporuje vzájemnou spolupráci všech, kdo se s osteoporózou setkávají.

V roce 2013 připravujeme v rámci připomenutí Světového dne osteoporózy následující aktivity: v úterý 15.10. cvičení s přednáškou a ve čtvrtek 17.10. pochod na Petřín. Akce jsou podporovány i  Univerzitou třetího věku – lékařské fakulty, která se aktivně zapojila do propagace také.

Zdravotní osvěta formou přednášky a cvičení proti osteoporóze dne 15.10. proběhne ve sportovním klubu Bellos, Václavská 20, Praha 2. Účastníci se shromáždí a ve 14,06 hodin (vycházíme z podkladů Mezinárodní nadace proti osteoporóze – International Osteoporosis Foundation, kde podle anglického sledování času 2.06 PM je zahájení přesně v tolik hodin, kolik je v těle kostí – 206),  si vyslechnou přednášku o prevenci proti osteoporóze. Následovat budou ukázky vhodných cviků.  V případě zájmu si mohou účastníci i sami aktivně zacvičit. Stačí si s sebou donést pouze cvičební úbor.

Účastníci pochodu se shromáždí před 14. hodinou na startu u dolní stanice lanové dráhy Petřín. Po krátkém projevu bude pochod odstartován ve 14.06 hodin (zdůvodnění neobvyklého času viz výše), a pak zaregistrovaní a stejně označení účastníci dojdou na vrchol Petřína, kde dostanou občerstvení a pamětní list. Dále si budou moci nechat změřit hustotu svých kostí pomocí ultrazvukového denzitometru nebo se zúčastnit instruktáže Nordic Walking – prosíme, hole si  doneste vlastní!

Autor: Eliška Kubátová, Foto: internet

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

28.07.2015 03:17  Šéfredaktorka

Call centrum důchodového pojištění vyřizuje dotazy veřejnosti a informace o důchodech na telefonním čísle 257 062 860.

27.07.2015 20:28  iveta

Mám osteoporózu mam nárok na důchod?

Zanechte komentář: