Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Plzeň se připravuje na možné přibývání seniorů bez domova

Publikováno: 10.09.13
Počet zobrazení: 893
Zdroj: ČTK
Plzeň si objednala od sociologů místní univerzity analýzu, která by měla kromě odhadu počtu lidí bez domova starších 55 let v příštích letech obsahovat návrhy řešení situace.

Město se tak připravuje na předpokládané přibývání bezdomovců z řad seniorů.
Chce pro ně zřídit speciální zařízení.

Kvůli zdravotnímu stavu a sociální izolaci potřebují jinou péči, řekla dnes ČTK vedoucí odboru sociálních služeb radnice Alena Hynková. Dodala, že analýzu by město mělo dostat do konce roku.

„Kapacita současných zařízení je na hraně a v zimě nedostatečná. Úplně chybí cílená terénní práce s lidmi bez domova,“ uvedla. Koncepce města z roku 2007 tento celospolečenský problém nepředvídala. Ani propad seniorů do sociální izolace a jejich zadlužování.

Plzeň chce mít studii do dvou měsíců, nyní dojednává scénář. Nejdále je s touto prací Ostrava, kde pro lidi bez domova mají zařízení Přístav, jež provozuje Armáda spásy a dotují je město, ministerstvo práce i kraj. Činnost obdobných zařízení se rozjíždí v Brně a Hradci Králové, kde mají na rozdíl od Plzně k dispozici několik větších objektů. Studie by měla soustředit dobré zkušenosti z těchto měst a převést je do plzeňských podmínek. Má dospět k závěru, které druhy služeb Plzeň potřebuje, a určit místo, kde by se měly nabízet.

„Opatření musejí být finančně únosná a splňovat standardy kvality služeb. Chceme je rozjet na jaře,“ uvedla Hynková. Stěžejní bude zařízení pro lidi, které je už obtížné dovést zpět do obvyklého života.

V Plzni je 300 až 350 bezdomovců, dvakrát více než před deseti lety. Z toho by mělo být 80 až 100 lidí starších 55 let; před deseti lety šlo o jednotlivce. „Postupně budou přibývat,“ míní Hynková. Dalším problémem společnosti je skryté bezdomovectví, tedy důchodci, většinou osamocení, kteří po zaplacení nájmů žijí na hranici bídy. Stud jim nedovolí přiznat se k tomu, řekla. Dříve jim více pomáhalo okolí, ale nyní už spoluobčané nejsou tak nápomocní.

„Z této kategorie se mohou rekrutovat další bezdomovci,“ řekla Hynková. V Plzni žije nyní 35.000 až 40.000 seniorů, což je skoro čtvrtina obyvatel. Více než desetina z nich by mohla být skrytých bezdomovců. V celé zemi také roste počet exekucí na důchod, nyní jich je 80.000.

Nynější vláda v demisi schválila koncepci boje s bezdomovectvím a podle Hynkové je možné, že stát brzy uvolní peníze na chráněná bydlení, která zatím využívali zdravotně postižení, a na sociální byty.

Plzeň trvale zvyšuje částku na služby pro bezdomovce a sociálně nejslabší. Letos vydá 4,5 milionu korun.

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: