Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Senát asi podpoří nároky invalidů na příspěvek

Publikováno: 8.09.13
Počet zobrazení: 612
Zdroj: ČTK
Dotace na sociální služby zřejmě bude ještě příští rok místo krajů dál rozdělovat ministerstvo práce a sociálních věcí. Počítá s tím novela zákona o sociálních službách, jejíž schválení beze změn dnes Senátu doporučil jeho ústavně-právní výbor. Norma rovněž zavede automatický nárok na příspěvek na mobilitu pro držitelé průkazu osob se zdravotním postižením.

Průkazy bude stát vydávat v samostatném řízení a nebudou tedy svázány s příspěvky na péči. Změnit by se mělo také posuzování stavů, které se pokládají za podstatné omezení schopnosti pohyblivosti a orientace. Více by se mělo přihlížet k diagnózám než k posuzování posudkovým lékařem. Novela počítá také s tím, že na příspěvek na upravený automobil by měli mít nově nárok i lidé s amputovanou nohou nad kolenem.

Novela tím vychází vstříc požadavkům petice proti rušení příspěvku invalidům na zvláštní pomůcku a příspěvku na mobilitu, kterou podepsalo přes 27.000 lidí. Senát ji bude projednávat samostatně na některé z příštích schůzí.

Další roční odklad v navrhované změně vyplácení sociálních dávek prosadily kraje, aby se na změnu mohly dostatečně připravit. Ministerstvo tak bude dál dávat dotace poskytovatelům péče o postižené, seniory a další potřebné na doporučení krajů. Kraje měly začít finance samy přidělovat už od roku 2012. Změna se ale na žádost Asociace krajů už o jednou dva roky odložila.

Dotace do sociálních služeb v posledních letech klesají. V roce 2008 činily 8,2 miliardy korun, předloni 6,2 miliardy korun. Ministerstvo poukazuje na to, že na financování se podílejí obce i kraje. Služby by si měli platit i klienti z příspěvku na péči. Loni na ně stát vydal 18,39 miliardy korun, letos se počítá s 20,49 miliardy Kč.

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: