Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Svižná procházka proti depresím a splínům

Publikováno: 26.09.13
Počet zobrazení: 1280
  Autor článku: Lucie Šebestová,
Podzim může být pochmurným obdobím, plným mlhy a plískanic, což může také vyústit v nepříjemných náladách.
 

Ovšem takové depresivní nálady nelze alibisticky spojovat pouze s tímto ročním obdobím. Neřešme však tuto filozofickou otázku, ale spíš se zaměřme rovnou na to, jak proti depresím (a podobným špatným pocitům) bojovat. Tuto otázku si totiž položili také vědci z lékařského střediska Duke University v Durthamu v Severní Karolíně, když studovali 156 pacientů starších 50 let v průběhu 16 týdnů.
Výsledky tohoto šetření prokázaly výrazné zlepšení stavu u těch pacientů, kteří průběžně cvičili v porovnání s těmi, jejichž deprese byly léčeny prášky, nebo podstupovali kombinované terapie (léčba jak léky, tak cvičením). V průběhu šesti-měsíčního výzkumu psychologové zjistili, že pouze u 8 % pravidelně cvičících pacientů se deprese vrátily. A naopak se tyto pocity vrátily u 38 % pacientů užívajících léky a u 31 % pacientů užívajících kombinovanou terapie.
A jakému pohybovému cvičení se pacienti vlastně věnovali? Jednalo se o to nejpřirozenější – o svižnou chůzi. Půlhodinové procházky podstupovali pacienti třikrát týdně. Zdá se to být až podezřele jednoduché, že? Že by chůze – ten nejpřirozenější pohyb – byl opravdu tak zázračně léčivý?! Výsledky studie ale mluví jasně.
A proč se vědci zaměřili ve svém výzkumu právě na starší osoby? Protože právě u nich se podle Mezinárodního institutu pro duševní zdraví (National Institute of Mental Health) deprese výrazně rozmáhá a představuje vážný zdravotní problém. Výzkumy týkající se této problematiky ukázaly, že více jak 15 % postarší populace někdy zažila pocit depresí a až 25 % starší populace někdy pociťovalo stavy přetrvávajícího smutku, které trvaly dva týdny a déle.
K depresím u postarší generace přispívají například vedlejší účinky různých léků. Dalším důvodem může být fakt, že tito lidé ztrácejí pocit uznání, který jinak nabývali v práci. Avšak ne každý se chce chlubit symptomy depresí, někteří lidé je popírají. O to více tedy může být cvičení efektivní, protože takovýto pohyb se spojuje se seberealizací a zvyšujícím se sebevědomím.
Vědci z Duke University již nyní plánují rozšířit svůj výzkum. Chtějí dále osvětlit přesnou souvislost mezi cvičením a jeho efektem na depresi. Zaměří se dále na to, zda toto zlepšení stavu pacientů je spojeno také se sociální podporou, kterou si cvičící poskytují mezi sebou.
Ovšem co z výše zmíněného vyplývá pro nás smrtelníky (a ne pro vědce a psychology) především: choďme na procházky a hýbejme se! Tento pohyb určitě neuškodí, ale naopak – prospěje!

Autor článku: Lucie Šebestová, Zdroj: ABCnews.go.com

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

19.12.2015 15:17  Milena Kuchyňková

Vážení přátelé, můj dědeček má splín, nechce chodit ven, nechce se dívat na televizi, jen někdy, předstírá, že čte noviny. Ani detektivky už ho nezajímají, má 80 let. Takový nikdy nebyl. Jsme z něh nešťastný, k lékaři by nikdy nešel, protože mu prý nic není. Děkuji za radu. M.K.

Zanechte komentář: