Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Týden knihoven láká čtenáře na speciální akce

Publikováno: 29.09.13
Počet zobrazení: 623
  Zdroj: ČTK
Tradiční týdenní akce sloužící propagaci čtenářství a veřejných knihoven začne v pondělí 30. září. Do Týdne knihoven se svými programy zapojí přes 470 knihoven, řekl dnes novinářům Roman Giebisch z Národní knihovny. Na celý týden jsou připravené besedy se spisovateli, výtvarné dílny, knižní bazary, literární přednášky, vědomostní soutěže nebo třeba amnestie dlužníků.

Pro společné čtení v knihovnách letos pořádající Svaz knihovníků a informačních pracovníků doporučuje sáhnout po knížkách autorů, s nimiž se v letošním roce pojí nějaké kulaté výročí. Jsou to třeba Franz Kafka (130. výročí), Jaroslav Hašek (130. výročí), Josef Kajetán Tyl (205. výročí), Jaroslav Vrchlický (160. výročí), Ota Pavel (40. výročí), Karel Klosterman (90. výročí), Albert Camus (100. výročí) či Helena Zmatlíková (90. výročí).

Ve Zlíně se bude otevírat nová budova krajské knihovny, Městská knihovna v Praze obnoví půjčování vinylových gramodesek – nabídka více než 6000 kusů z oblasti pop, rock, folk, klasika, mluvené slovo i pohádky bude čtenářům přístupná v pobočce v Bohnicích. V hlavní budově knihovny se pak 4. října bude konat velká výměna knih, kam mohou lidé přinést své knihy, které již číst nebudou, a vyměnit je za jiné.

Každý ze dnů Týdne knihoven bude podle Giebische věnován některé z cílových skupin veřejných knihoven – pondělí tedy seniorům, středa dětem, pátek příslušníkům národnostních a jazykových menšin.

V rámci Týdne knihoven bude 3. října udělena tradiční cena Knihovna roku za významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb a v kategorii základní knihovna, v níž jsou odměňováni zejména pracovníci knihoven v malých obcích, kde často působí jako dobrovolníci.

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: