Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Ztráta a nalézání orientace

Publikováno: 10.10.13
Počet zobrazení: 1113
  Autorka článku: Maura
Nepochybuji o tom, že lidé skutečně potřebují hmotné prostředky k životu, který odpovídá běžným představám o slušném standardu. Ale pochybuji o tom, že by do nich neměly být zařazeny i hranice, kdy je možno považovat život za slušný a únosný jak ze strany jednotlivce, tak i státních orgánů, které čím dál víc ingerují do rozhodování občanů o sobě samých.

Před volbami

V současné době, tedy době předvolební, se střetávají různé politické síly a neberou si servítky. Jakoby to bylo samozřejmou součástí boje o voliče. Je zajímavé, že kromě všelijakých, často i nechutných střetů, jemná etická esence jaksi vyvanula. Jednotlivci, kteří bojují o lukrativní veřejné postavení, nemluví ani o nutnosti vzdělávání, výchovy, zdraví, kultuře apod., ale jdou přímo k věci – ke zlepšení hmotného standardu lidí, což je sice úžasné, ale kde na to vezmou peníze jinde, než zadlužováním? Orientace voliče je stižená – za prvé se snaží nějak vyčíst, jak by mohly asi vzrůst rodinné finance a jak se s nimi pak dá hospodařit po dobu alespoň deseti let do budoucna a zda se zvýší bezpečnost a kvalita života, ke které patří i úcta k životu od početí až po smrt občana. Ale ani jednotlivci se nějak nezabývají přísunem etické esence do jejich rozhodování, i když by podobně, jako naši předkové se měli zajímat nejen o integritu české společnosti, míru etiky, která bude rozhodovat o tom, co je přijatelné, ještě přijatelnější a téměř nebo vůbec nepřijatelné a k takovému rozhodování je přiměje nový občanský zákoník svým zaměřením na chování fyzických a právnických osob. Škoda, že společnosti přistoupila na filozofii trhu, kde rozhodují často i zvrácené praktiky k dosahování cílů a jsou často legální, protože nyní to nebude tak jednoduché. Dokáží se lidé přeorientovat zpět do sféry vlastních zájmů o udržení alespoň standardně slušného života, když mezi námi nejsou velikáni, kteří by nás posunovali k vyšším ideálům, k uvažování o danostech, které z nás dělají civilizované lidi a jejich prolamování, když jde o získávání a zachování majetku, rodiny a možnosti štěstí v tom časovém úseku našeho života? Přemýšlíme někdy o kořenech našeho myšlení a vnímání, které z nás dělá národ, nebo jsme již duchovně i myslí rozptýleni do všech koutů Evropy a přijímáme pouze pasivně vlivy, které nám někdy stěžují rozhodování o sobě samých? Co přimělo některé skupiny, aby opovrhovali stářím, minulostí, vzděláním, chudobou, etikou, myšlením jako překážkou k dosažení cílů, které často nejsou vlastními cíli a vedou k rozpolcenosti v orientaci? A přitom nás cosi nutí, abychom žili v lepší společnosti, v lepších podmínkách a svobodně se rozhodovali o tom, co nás činí šťastnými anebo co by nás mohlo činit nešťastnými.

Povrchnost nás sráží a ubíjí – zorientujme se ve způsobech chování

I když do jisté míry je třeba, aby se stát zajímal o úroveň zdraví obyvatelstva, protože to je podle mého názoru veřejný zájem. Ten spočívá v nešíření infekčních a nakažlivých chorob, ke zhoršení léčení a péče o nemocné. Ovšem, v tom je ještě jeden problém: orientování zdravotníků na zájem chodu zdravotnického zařízení, které může péči zanedbávat díky způsobu hospodaření s veřejnými i soukromými prostředky a také komunikací se zdravotnickými pojišťovnami. Esence lékařské etiky se rozplývá ekonomickou nutností udržet zdravotnické zařízení finančně, což je důsledek povrchnosti tržního myšlení. A tento způsob se uplatňuje i ve školství a kultuře, v mezilidské komunikaci a například i ve spravování rodinných financí. Podle mého názoru je třeba se odtrhnout od způsobů tržních praktik v chování k lidem a lidí navzájem v těch nejužších vztazích, kde by měl hrát hlavní roli soucit, soudržnost, láska, smysl pro přátelství, milosrdenství a odstranit krutost a sobectví i v těch nejjemnějších projevech za účelem získání výhod jen pro sebe, které nemusíme později shledat jako adekvátní k prostředkům, které jsme vůči někomu použili.

Jakou cestu volit, abychom došli na správné místo?

Levice, pravice, střed a jejich deriváty nás obklopují dnes a denně. Zjednodušené představy o levicové či pravicové politice nás a jejich volbě nás vedou jen zájmem, jak se bude vyvíjet daňová politika, což je jistě zajímavé a nutné, jaká bude výše důchodů, což je také zajímavé a kam se ubírat náš stát jako celek, na což nemáme zase tak přímý vliv. Leč, ať zvítězí, kdo zvítězí a bude čtyři roky usilovat o řízení státu, nemůže do důsledku změnit nás osobní pohled na život a dosahování oprávněných (či neoprávněných zájmů) či práv. Takový pohled na vlastní život si musíme uspořádat sami na základě vnějších podmínek, které budou určovat hmotnou stránku našeho života, možná i jinak, než ve volbách slibovali. Ale to, co může opravdu silně ovlivnit náš život, je náš vlastní a osobní postoj i morální orientace, abychom se vždy a v každém případě dostali včas na to správné místo, kde se budeme rozhodovat i o maličkostech. A k tomu všem přeji hodně sil!

Autor: Maura, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: