Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Ochotnická přehlídka ve Vysokém je takřka vyprodaná

Publikováno: 9.10.13
Počet zobrazení: 1080
  Zdroj: ČTK
Vyprodána je většina představení osmidenní národní soutěžní přehlídky venkovských divadelních souborů Krakonošův divadelní podzim. Ve Vysokém nad Jizerou vystoupí 11 ochotnických souborů a jeden z nich si odveze nominaci na Jiráskův Hronov 2014. Řekla do dnes ředitelka přehlídky Svatava Hejralová.

„Říjen a přehlídka. Dvě slova, která pro mě patří 40 let neodmyslitelně k sobě. K nim se pak přidávají další – divadlo, přátelství, dobrovolná práce, kumšt, pláč i smích,“ uvedla ředitelka.

Národní přehlídka, která začíná v pátek 11. října, se koná po 44. I letos budou její součástí semináře pro amatérské umělce, včetně oblíbeného KDP. „Toho se účastní vesměs ochotničtí režiséři, kteří přijedou na celých deset dnů do Vysokého, zhlédnou všechna představení a pak je pod vedením režiséra Rudy Felzmanna rozeberou. Jak by se dalo představení režijně postavit jinak, co chtěl režisér konkrétního představení vyjádřit a co se mu skutečně povedlo, chyby, varianty, jak by to šlo udělat ještě,“ uvedla mluvčí přehlídky Jana Fričová. Novinkou mezi semináři bude kurz divadelního líčení, který povede maskérka a vlásenkářka Radka Kadlecová.

Jeden ze seminářů je určen studentům, ze semilského gymnázia Antala Staška jich přijede deset. Většina z nich se chce v budoucnu věnovat herecké, režijní práci nebo filmu. „Donedávna se studenti setkávali s režisérem a pedagogem z DAMU Milanem Schejbalem. Ten je v letošním ročníku v porotě přehlídky, a tak ho na místě lektora nahrazuje dramaturg České televize Luděk Horký,“ doplnila Fričová.

Náklady na letošní přehlídku se pohybují podobně jako v minulých letech kolem 600.000 korun. Na financování se podílí ministerstvo kultury a Liberecký kraj. Přehlídku zahájí v pátek ochotníci z Volyně s veselohrou o bytí v domově důchodců, kde stáří je podzimem života, nikoli jarem smrti. Kompletní program je na webu národní přehlídky.

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: