Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Cena Rady vlády pro seniory a stárnutí populace

Publikováno: 14.10.13
Počet zobrazení: 1124
  Zdroj: MPSV
Ministr práce a sociálních věcí František Koníček ocenil jednotlivce i organizace, které se snaží zvýšit povědomí a informovanost o postavení seniorů ve společnosti. V Gobelínovém sále Hrzánského paláce v Praze jim předal Ceny Rady vlády pro seniory a stárnutí populace. Hlavním cílem aktivit na podporu seniorů je pomoci zlepšit kvalitu jejich života. O vůbec první ročník soutěže byl velký zájem, na který bude možné v budoucnosti navázat.

„Váš zájem o zlepšení kvality života seniorů je velmi cenný. Je zřejmé, že všichni účastníci soutěže, a to i ti, kteří zde nejsou, považují za potřebné hovořit o stáří a předávat informace o tom, jak je možno aktivně stáří prožívat a jak důležité je být i příkladem pro současnou mladou generaci,“ vyzdvihl hosty slavnostního vyhlášení ministr práce a sociálních věcí František Koníček.

 

Soutěž byla rozdělena do čtyř kategorií a porota vybírala z více než sedmdesátky příspěvků. Řadu z nich si mohli návštěvníci akce prohlédnout přímo na místě. V kategorii audiovizuální ocenila porota například Statutární město Olomouc za dokument „Senioři mezi námi“, na dobu letních festivalů dal vzpomenout příspěvek „Senioři na Rock for People 2013“, odboru sociálních věcí a zdravotnictví Magistrátu města Hradce Králové.  Ve fotografické kategorii zaujala série snímků Tamara Tošnerové „Jak si vychutnat seniorská léta“, v kategorii tiskové třeba „Život v Oldřiši očima Marie Magdalény Trojákové“ od Reginy Valentíkové ze Šternberka. V kategorii rozhlasové cena nebyla udělena. Místo toho byla udělena Cena poroty, kterou DpS Podbořany za příspěvek „Kde domov můj“. Přehled všech oceněných a také porotců naleznete na webových stránkách ministerstva.

Všichni účastníci akce se shodli, že více než vítězství v soutěži, je důležitější možnost prezentovat různé podoby a aspekty života seniorů a tuto oblast zviditelnit v očích veřejnosti. V neposlední řadě je to také šance setkávat se, nejen při podobných slavnostních příležitostech, s podobně naladěnými lidmi, kterým není život našich seniorů lhostejný. Velké poděkování za účast a krásné příspěvky patří všem, kteří se soutěže zúčastnili.

„Uvědomujeme si nutnost více hovořit o problémech seniorů. A tato soutěž je přesně tím pozitivním příkladem, který může přitáhnout pozornost veřejnosti, ukázat jak je důležité podpořit mezigenerační dialog a solidaritu ve společnosti. Otázka života seniorů, není totiž jen věcí jich samotných, nebo státu, ale i rodin a celé společnosti,“ dodal náměstek ministra pro Evropskou unii, mezinárodní spolupráci, sociální začleňování a rovné příležitosti Jan Dobeš.

MPSV a Rada vlády pro seniory a stárnutí populace usiluje o vytvoření co nejlepších podmínek pro zdravé, aktivní a důstojné stárnutí. Prosazuje nejen aktivní zapojení starších osob do ekonomického a sociálního života seniorů, ale snaží se chránit i jejich lidská práva.

Zdroj: MPSV

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: