Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Dojíždění z Kolína do Prahy – Trest

Publikováno: 7.10.13
Počet zobrazení: 957
Autor článku: Irena Fuchsová
Tato povídka je z knihy Ireny Fuchsové, KDYŽ SE ŘEKNE FUCHSOVINY, vyšla v roce 2010 v nakladatelství Beskydy. Pokud se chcete o aktivitách této spisovatelky, která je zároveň nápovědou v pražském Činoherním klubu, dozvědět více, podívejte se na stránky uvedené na konci příspěvku.

My, co dojíždíme, děláme ve vlaku různé věci. Já vytáhnu většinou korektury, a když si dám pauzu, rozhlížím se kolem sebe. Nevěřili byste, ale skoro pokaždé se na mě nabalí nějaký zážitek! Jako včera večer, když jsem jela z Prahy.

Mému zážitku mohlo být tak třicet, byl blonďatě zarostlý, štíhlý, měl hezké oči a vypadal jako někdo od divadla. Tedy střeleně. Není divu, že jsme se za chvíli bavili o všem možném.
„Zločinnost je strašná! Já bych už jenom za krádež čehokoli usekl ruku! Buď to do týdne vrátíš, nebo přijdeš o ruku! Chci s tím jít do voleb! Aby byl takový zákon! Tvrdé zákony proti zlodějům! Sekal bych jim ruce i nohy! A za každou násilnost bych dával doživotí! Ale ne, aby je živil stát! Jestli chceš přežít, tak ať ti dává peníze tvoje rodina! Sám bych asi nic nezmohl, ale půjdu do toho s nějakou stranou!“

Pokračovali jsme o čím dál větší zločinnosti dětí a pak, možná proto, aby naši chmurnou debatu trochu odlehčil, otevřel batoh a vytáhl čtyři časopisy.
„Chcete? Vezměte si, jaký chcete!“ Časopisy byly sice drahé, ale byla to stará čísla. „To mám z bazaru,“ vysvětlil mi, když viděl, že koukám, kdy vyšly. „Stály dohromady šedesát korun, ale mám je zadarmo. Chtěl jsem je zaplatit, ale nikdo si mě nevšímal, prodavačky se vybavovaly, tak jsem je dal do batohu a odešel jsem.“

Rozesmála jsem se.
„Vy mi něco říkejte o useknuté ruce!“ Vážně přikývl.
„Kdyby takový zákon byl, nikdy bych ty časopisy nevzal!“

Autorka: Irena Fuchsová
http://www.kdyz.cz/
http://www.kdyz.cz/co-je-noveho
http://www.happyend4.me/10-otazek-pro/10-otazek-pro-irenu-fuchsovou.html
http://hledani.rozhlas.cz/?query=Irena+Fuchsov%C3%A1&offset=0
http://fuchsova.blog.idnes.cz/
http://www.stv.sk/online/archiv/posta-pre-teba/?date=2012-04-12

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: