Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Lidé by spíše podpořili rodiny s dětmi než důchodce

Publikováno: 16.10.13
Počet zobrazení: 867
Zdroj: ČTK
Více než polovina lidí, konkrétně 57 procent, preferuje spíše podporu rodin s dětmi než zvyšování důchodů. Rozšiřování sociálních služeb místo zvyšování sociálních dávek prosazuje 68 procent lidí.

Od poloviny 90. let, kdy agentura z průzkumem začala, byla česká veřejnost stále výrazně pro to, aby se pomáhalo spíše rodinám s dětmi než důchodcům. Výraznější vzestup preferencí zvyšování důchodů agentura zaznamenal pouze mezi lety 2004 a 2007. Při posledním průzkumu v listopadu 2011 preferovalo podporu rodin 65 procent Čechů.

Podporu rodinám s dětmi prosazují spíše mladší lidé, naopak starší a důchodci se přiklánějí ke zvyšování důchodů. Pouze v době okolo krize v roce 1997 důchodci dávali přednost finanční pomoci poskytované rodinám s dětmi na úkor zvýšení důchodů.

Podíly lidí, kteří by raději nabízeli více služeb nebo zvyšovali finanční dávky, byly před rokem 2000 vyrovnané. Poté začal převažovat názor, že systém státní sociální politiky by měl spíše spočívat v rozšiřování sociálních služeb než v zvyšování sociálních dávek.

Důraz na sociální služby je častější mezi všemi sledovanými sociodemografickým skupinami. Dominuje i ve všech voličských skupinách, i když častěji mezi příznivci pravicových stran ODS a TOP 09. Rozdíly v názorech sympatizantů stran na to, zda by preferovali zvyšování důchodů nebo pomoci rodinám s dětmi, jsou do značné míry dány věkovým profilem, proto jsou pro pomoc rodinám nejméně stoupenci KSČM, uvedl STEM.

Průzkum se uskutečnil od 29. srpna do 8. září a zúčastnilo se jej 1093 lidí.

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: