Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Mezi životní krize patří i odchod do důchodu

Publikováno: 24.10.13
Počet zobrazení: 1581
  Autorka článku: Tereza Navrátilová
Životní zkoušky partnerského života mají mnoho podob. Mezi první patří společně strávená dovolená, společné bydlení a narození dítěte. Mnohé mladé páry se stihnout včas rozejít právě při první dovolené, kdy jeden chce trávit čas lenošením na pláži a druhý jízdou na kole nebo obrážením všech diskoték v dovolenkové lokalitě. Pokud se partneři rozejdou v této fázi, provází to sice mnoho slziček, ale jedná se vlastně o skvělý konec.

O něco horší varianta nastává, pokud se neshodnou při společném bydlení. A pokud už vstupuje do hry hypotéka a společný majetek, slzy už vystřídá zlost, křik nebo ztráta peněz vložených do společného bydlení

Další „zátěžové zkoušky“ provázejí partnerský vztah v průběhu života každých několik let. Druhé dítě, nástup po mateřské do zaměstnání, nástup dětí do školy, jejich puberta, ztráta zaměstnání, nemoc partnerů nebo rodičů…

Obvykle si naivně myslíme, že s příchodem důchodu bude „konečně klid“. Málokdo si ale uvědomí, že je na obzoru další velká krize, kterou přináší každá změna životního stylu a zaběhlých stereotypů.
První problém se objeví při odchodu jednoho z partnerů do důchodu, zatímco druhý ještě pracuje. Obvykle to bývá muž, který opouští zaměstnání jako první. To je dáno tím, že bývá zpravidla o něco starší než žena. Ta samozřejmě předpokládá, že když je doma, přebere část domácích povinností. Pokud si o tom ale s partnerem včas nepromluví a nesdělí mu svá očekávání, může se stát, že on má očekávání od důchodu zcela odlišné. Buď hodlá prožít den v poloze ležmo na gauči, nebo se chce věnovat svým koníčkům, a pokud mu síly stačí, i sportu.

Žena přijde z práce, kde zažívá stále těžší období (chybí síly, schopnost soustředění, mladší jí dýchají na záda) a doma ji čeká druhá směna tak, jak tomu bývalo dříve.
Pokud partneři tento problém vyřeší, čeká je brzy další, a to s odchodem do důchodu i druhého z partnerů. První období je obvykle chápáno jako velké prázdniny a všechno je fajn.

Prázdniny ale pominou a plíživě se vloudí nuda a neschopnost se vyrovnat se s novou životní etapou. Dochází k hádkám, pocitu zbytečnosti nebo nepochopení ze strany partnera. U mnoha osob dojde k propuknutí nemocí, které jsou do jisté míry způsobené psychickým stavem. Období, na které jsme se celý život těšili, se najednou stává další velkou krizí. Chybí ale vůle tuto krizi řešit a nedaří se ani najít důvod, proč bychom ji vůbec řešit měli.

Mnoho párů se rozvádí, protože najednou nenajdou východisko přesto, že všechny ostatní životní krize zvládli na výbornou.

Nezapomeňte tedy na odchod do důchodu myslet včas, bavte se o svých představách života v penzi, budujte si vlastní okruh zájmů a přátel, abyste se vyhnuli „ponorkové nemoci“. Se svým partnerem budete celý den – a na to vůbec nejste zvyklí. V aktivním životě se doma zpravidla sešli až večer, vyřešili provozní problémy s chodem domácnosti a rodiny a na společně strávený čas zbylo jen hodně málo. Na pozorování změn partnera způsobených věkem vám hodně času nezbylo. Najednou vedle sebe vidíte starého mrzouta, který vůbec není tím člověkem, kterého jste si před třiceti nebo čtyřiceti lety brali. Rozhodně ale nezapomeňte na to, že ani vy nejste tím, kým jste býval, máte své chyby, které váš partner vnímá víc než kdy dřív.

Tak jako ve předchozím životě je potřeba tolerance, tolerance a tolerance. Tak šťastnou plavbu vaší seniorské loďky a klidnou hladinu důchodových vod.

Autor: Tereza Navrátilová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: