Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Na jihu Moravy vzniknou stovky míst v domovech pro seniory

Publikováno: 10.10.13
Počet zobrazení: 1029
  Zdroj: ČTK
V Jihomoravském kraji vzniknou v následujících letech stovky míst v domovech pro seniory. Poptávka po ubytování v domech se zdravotní a sociální péčí na jižní Moravě dlouhodobě převyšuje nabídku, řekl ČTK krajský radní zodpovědný za sociální oblast Marek Šlapal (ČSSD). Počet potenciálních klientů domovů pro seniory navíc bude v následujících letech růst s tím, jak stárnou silné poválečné ročníky. Nové domovy vzniknou například v Hustopečích, Bučovicích, Ivančicích, Miroslavi a v Brně, každý bude mít podle Šlapala kapacitu zhruba 100 až 120 míst.

„Projekty na stavby jsou v různé fázi příprav. Například v Újezdě u Brna by se mělo příští rok začít stavět a za další dva roky by domov měl být hotový. Většina domovů bude se zvláštním režimem pro ty seniory, kteří se o sebe nedokáží sami postarat,“ řekl ČTK Šlapal. Náklady na jednotlivé stavby se podle něj zatím nedají předpovědět.

Krajský úřad například také nechal rozšířit Centrum pro seniory v Kyjově, které má nyní o 60 lůžek více. Práce stály zhruba 95 milionů korun. Senioři se do nových prostor budou moci nastěhovat počátkem listopadu. „Nových 60 lůžek je ve 27 dvoulůžkových a šesti jednolůžkových pokojích, přičemž vždy dva pokoje budou mít samostatné sociální zařízení, což představuje výrazný kvalitativní posun proti dosavadnímu bydlení,“ uvedl mluvčí úřadu Jiří Klement.

Bydlení v domovech pro seniory však není jediným řešením, jak pomoci seniorům. Kraj podle Šlapala podporuje také terénní ambulantní služby. „Tam, kde seniorovi stačí pár hodin péče a nevyžaduje ji po celý čas, se spíše vyplatí ambulantní služba. Podle našich zkušeností také převážná většina starších lidí preferuje možnost zůstat ve svém domácím prostředí, což jim služba umožní,“ řekl Šlapal.

Populace na jihu Moravy, podobně jako jinde v ČR, také postupně stárne. Na konci roku 2012 v kraji podle Českého statistického úřadu žilo více než 17 procent lidí starších 65 let. Jihomoravský kraj měl ke konci loňského roku 1,168.650 obyvatel.

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: