Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Olomouc pro seniory v říjnu připravila přednášky a koncerty

Publikováno: 1.10.13
Počet zobrazení: 916
  Zdroj: ČTK
Senioři v Olomouci budou moci v první polovině října zavítat na přednášky, filmové projekce a koncerty, které pro ně k oslavám Mezinárodního dne seniorů připravila radnice. Na programu je například opereta Netopýr v Moravském divadle, prohlídka kina s projekcí filmu a mše v bazilice na Svatém Kopečku.

Program byl zahájen dnes v Klubu seniorů v Javoříčské ulici. „Už v prvním dni zájemce čeká jistě inspirativní povídání o lécích i jejich užívání a také zajímavá přednáška o Tibetu s rodilým Tibeťanem, kterou doprovodí promítání fotografií a ukázky tradičního oblečení,“ uvedl vedoucí odboru sociálních věcí Michal Majer.

Úterý bude ve znamení otevřených dveří u poskytovatelů sociálních služeb. Zájemci se seznámí například s fungováním pečovatelské a ošetřovatelské služby Pomadol, programem osobní asistence Maltézské pomoci, internetovou poradnou pro seniory ve Wurmově ulici či aktivitami sdružení České alzheimerovské společnosti Pamatováček.

V dalších dnech organizátoři nezapomněli ani na rady odborníků, které se týkají například toho, jak se mohou senioři chránit při předváděcích akcích a podomním prodeji. Součástí programu jsou i kurzy tréninku paměti či kulturní a duchovní vyžití seniorů. „Podporovat aktivní způsob života a trávení volného času seniorů je dlouhodobým cílem města. S tím souvisí také navýšení počtu služeb v sociální oblasti, kterým se snažíme reagovat na stále narůstající počet seniorů v Olomouci,“ uvedla Machová.

Průměrný věk obyvatel Olomouce se podle údajů Českého statistického úřadu postupně zvyšuje. V roce 2003 činil 39,9 roku a do konce loňského roku vzrostl na 41,9 roku. Zároveň se zvyšuje podíl lidí starších 65 let. Zatímco v roce 2003 jich v Olomouci žilo 14.615, loni už jejich počet činil 17.679.

V Olomouci postupně vznikají nové kluby pro seniory. K 17 klubům přibyly letos dva, a to na Svatém Kopečku a v městské čtvrti Lazce. Další klub pro seniory se připravuje v Droždíně. Radnice letos také zahájila projekt nového Domova pro seniory pro zhruba stovku klientů, který má být postaven ve Slavoníně. „Stavba a provoz domova bude v režii soukromého investora, realizovat jej bude společnost Domov seniorů Modřice, která vzešla z veřejné soutěže,“ řekla podotkla Machová. Město také schválilo přeměnu nevzhledného panelového domu v Přichystalově ulici na nájemní dům s pečovatelskou službou pro seniory.

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: