Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Poradny Vysočiny oslovilo do června 1800 lidí, z půlky dlužníci

Publikováno: 4.10.13
Počet zobrazení: 766
Zdroj: ČTK
Občanské poradny na Vysočině řešily v letošním prvním pololetí zhruba 1800 dotazů od obyvatel, což je počet srovnatelný s minulým rokem. Přibližně polovina klientů měla problémy kvůli dluhům.

Zadluženost se často týká i seniorů, a to nejen kvůli nevýhodným nákupům na předváděcích akcích. Řada důchodců si půjčuje peníze kvůli tomu, protože to po nich chtějí děti nebo vnoučata. Novinářům to dnes řekla Hana Chloupková z třebíčské občanské poradny.

Občanské poradny z Jihlavy a Třebíče dnes v Jihlavě uspořádaly seminář zaměřený na zadlužování seniorů. Podle Chloupkové si starší důchodci pro sebe peníze moc nepůjčují. Ale rodina je někdy nutí k tomu, aby si na sebe vzali úvěry, protože mají starobní důchody. „Leckdy v těch rodinách jsou to jediní lidé, kteří mají stálý příjem. Aby měli doma klid, tak podepisují úvěry. Ve finále skončí velmi špatně, protože mají exekuovány důchody a podobně,“ řekla Chloupková.

Při půjčování v rodině si důchodci nenechávají ani podepsat potvrzení. Stává se pak i to, že jim nezbývají peníze na léky a na bydlení a rodina se k nim postaví zády. Do podobné situace se podle Chloupkové občas dostávají i zdravotně postižení lidé, kteří mají invalidní důchod. Třebíčská poradna se teď proto zaměřila na osvětu mezi starými a nemocnými lidmi. Letos v lednu se zapojila do společného projektu tří regionů v ČR. Potrvá dva roky a dotuje ho unie. Třebíčsko získalo přibližně 800.000 Kč.

Problémy se zadlužením se podle pracovníků poraden ale nevyhýbají žádné skupině obyvatel. Mezi klienty jihlavské poradny jsou asi z poloviny lidé v produktivním věku, zbývající část tvoří skoro rovným dílem senioři a mladí lidé. Jeden klient měl dokonce 35 různých věřitelů a dlužil 1,8 milionu korun. „Jeho měsíční příjem byl 15.000 korun čistého,“ podotkl Karel Křivánek z jihlavské poradny.

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí letos v srpnu činily 1,19 bilionu korun, meziročně byly vyšší o 45,6 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů České národní banky.

Občanské poradny poskytují služby zdarma, klienti v nich mají zajištěnou anonymitu. Na Vysočině mohou lidé žádat o radu v šesti poradnách, které mají další čtyři kontaktní místa.

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: