Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Přibývá pracujících důchodců, je jich 145 100

Publikováno: 11.10.13
Počet zobrazení: 931
  Zdroj: ČTK
V Česku postupně přibývá pracujících důchodců a důchodkyň, a to i přes zvyšování věku pro odchod na odpočinek. Zatímco v roce 2010 chodilo do zaměstnání 129.600 starobních penzistů a penzistek do 70 let, letos v prvním pololetí jich bylo už 145.100. Výsledky dnes na tiskové konferenci představil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Každoročně přibývá počet zaměstnaných starobních důchodců, zároveň pobírají důchod a stále pokračují v pracovní aktivitě,“ uvedl Daniel Chytil z oddělení pracovních sil ČSÚ.

Podle jeho kolegy Ondřeje Nývlta není míra zaměstnanosti důchodců příliš vysoká, i když se zvedá. Dosahuje 11,5 procenta. Většímu uplatnění brání nedostatek zkrácených úvazků, míní experti.

Velký zájem pracovat v penzi mají ale i lidé předdůchodového věku. Podle zjištění statistiků by i v penzi rády do zaměstnání dál chodily dvě pětiny lidí po padesátce. Je to přes 460.000 osob.

V Praze by v důchodu chtěli pracovat dokonce čtyři z pěti lidí od 50 do 69 let, na Vysočině zhruba třetina. Z vysokoškoláků by nechtělo skončilo jen na odpočinku 63 procent, z lidí se základním vzděláním 32 procent.

„Vyšší úmysl pracovat mají ženy a muži s vyšším vzděláním, v městských regionech a s nemanuální profesí,“ shrnul Nývlt.

Česká společnost stárne a lidí vyššího věku přibývá. Senioři nad 65 let tvoří teď asi 17 procent obyvatel. V roce 1990 to bylo ani ne 13 procent. V polovině století budou představovat třetinu.

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: