Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Single mladí, single staří

Publikováno: 29.10.13
Počet zobrazení: 1250
  Autor: Zuzana Šedivá
Pokud vám schází kolem pěti let do důchodu, určitě se už zabýváte myšlenkou, jak svou finanční situaci budete v seniorském věku zvládat. Zajištění se na stáří je v současné době hodně diskutované téma, ale na prahu důchodu už na dlouhodobé investice není dost času. Je potřeba začít uvažovat o tom, jak naložit s úsporami, které jste si v průběhu života našetřili.

Že žádné úspory nemáte? To je ovšem velká chyba, která se po padesátce dá napravit jen stěží. Pokud ale patříte do zodpovědné skupiny, která si pravidelně spořila, je potřeba zvážit, zda termínovaný vklad nebo peníze v bance postačí vašim nákladům v penzi.

Jednou z možností je pořízení bytu, mnozí finanční poradci považují tuto investici za vůbec nejlepší zajištění na stáří. V současné době je situace na trhu výhodná díky převisu nabídky a nízkým úrokům hypoték. Je zapotřebí jednat s rozmyslem.

Ze všeho nejdůležitější je lokalita. Pokud se do bytu hodláte přesunout z domku, zvažte nejdříve to, co vám v dosavadním útočišti nejvíce vadí. Jak daleko máte k lékaři, na poštu nebo do obchodu? To jsou ukazatele, které vás v důchodu budou zajímat ze všeho nejvíce. Velký byt daleko od nádraží nebo zastávky městské hromadné dopravy se vám stane pastí v době, kdy vám nohy přestanou sloužit tak, jak by měly. A nebudou to jen nohy. Můžete mít dýchací obtíže, bércové vředy nebo další choroby, které stáří provádějí. Na vzdálenost veřejné dopravy se tedy dívejte jako na hlavní ukazatel.

Důležitá je také další občanská vybavenost jako je obchod, pošta nebo bankomat. Starou kuchyňskou linku můžete vyměnit, i výměna vany za sprchový kout je řešitelná, ale ordinaci lékaře asi neposunete.
Volte mezi menšími byty s nízkými provozními náklady. Pokud jste milovníky zahrádky, přijde doba, kdy na ni přestanete stačit. Řešením je větší balkon nebo terasa. I na něm se dají vypěstovat hezká rajčata nebo převislé jahody pro radost.

Pokud si už vyhlédnete vyhovující byt, volte co nejvíce bezbariérový. K tomu nestačí jen výtah v domě nebo byt v přízemí. Pokud do domu vede deset schodů nebo výtah nejede až do sklepa, riskujete, že se z domu bez cizí pomoci dostanete.

Byt je vhodné koupit včas. Starý strom se špatně přesazuje a cizí prostředí je ve stáří problém. Pokud ale byt budete vlastnit alespoň pšt let před důchodem, můžete ho zatím pronajímat a podaří se vám poznat alespoň část osazenstva domu. Jako majitel budete muset absolvovat třeba schůze společenství vlastníků a řešit záležitosti týkající se celého domu. Tím se vám podaří udělat si obrázek o ostatních nájemnících, což se vám může hodit v době, kdy začnete byt užívat sami.

okud jsou senioři dva a disponují dvěma důchody, obvykle s náklady na dům nebo větší byt nemají. Situace se ale změní ve chvíli, kdy zůstane senior osamocený. A právě v té době se malý byt a s ním nový začátek začne hodit. V původním bydlení všude uvidíte svého partnera a mnoho starých lidí podléhá stesku, vše na ně padá. V takové situaci oceníte, že jste na „zadní vrátka“ mysleli včas.

Autor: Zuzana Šedivá; foto: internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: