Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Slováci promítají dokument Šmejdi, penzisty varují před prodejci

Publikováno: 24.10.13
Počet zobrazení: 797
Zdroj: ČTK
Místo návštěvy předváděcí akce účast na promítaní filmu Šmejdi. Slovenská metropole v rámci festivalu Seniorfest láká obyvatele města na český dokument o agresivních praktikách prodejců. Snímek si dnes do kulturního domu na největším bratislavském sídlišti ve čtvrti Petržalka přišli zhlédnout nejen penzisté, ale i mladší generace. Celý sál však nezaplnili.

Stejně jako v České republice i na Slovensku obchodní inspekce zaznamenala stovky stížností spotřebitelů na domácí i zahraniční firmy, které nabízely zboží na předváděcích akcích. Slovenská média zase poukázala na případy, kdy česky mluvící prodejci vnucovali zákazníkům předražené zboží.

Právě promítání filmu Šmejdi, který nedávno odvysílala i veřejnoprávní Slovenská televize, má podle úřadů odradit seniory od účastí na předváděcích akcích. „Mě nikdo obelhat nemůže, já nikomu nenaletím. Nemít peníze je jistá výhoda,“ řekla jedna z penzistek, která využila bezplatný vstup do kina.

Další důchodkyně se naopak netajila tím, že se předváděcích akcí ještě v 90. letech účastnila. Tehdy ale prodejci prý nebyli agresivní. „My jsme absolvovali celý (slíbený) program. Dostali jsme jídlo i dárky,“ řekla a dodala, že si na prodejní akci koupila francouzský robot. Jiný penzista zase řekl, že se zúčastnil 30 prodejních akcí, na žádné si prý ale nic nekoupil, protože praktiky prodejců „prokoukl“.

Další promítání dokumentu režisérky Silvie Dymákové se tento týden uskuteční i v jiné části Bratislavy. Film už dříve přinesla také jiná slovenská města.

Po vlně stížností Slováků na předváděcí akce připravují úřady zpřísnění podmínek prodeje zboží a služeb spotřebitelům. Nová pravidla zvýší ochranu zákazníků před neférovým chováním podnikatelů, jimž za porušení předpisů budou hrozit vyšší pokuty. Prodejci například budou muset dopředu ohlásit pořádání prodejní akce obchodní inspekci a informovat také o nabízeném zboží a službách včetně cen. Pokud tak neučiní, budou podle návrhu zákona všechny smlouvy uzavřené na této akci neplatné.

Kabinet premiéra Roberta Fica letos prosadil vyšší ochranu důchodců před exekucemi, jejichž počet na Slovensku za poslední roky vzrostl. Od listopadu budou muset exekutoři nechat penzistům z důchodu více peněz než dosud. Ministerstvo spravedlnosti zase uvedlo, že prostřednictvím obcí a organizace zastupující penzisty rozdává brožury s radami, jak se vůči praktikám takzvaných šmejdů bránit.

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: