Dnes je 16.09.2024, Svátek má Ludmila, zítra Naděžda

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zeptejte se …

Publikováno: 26.10.13
Počet zobrazení: 1135
Autor: Josef Černý
POPLATEK ZA ODPAD V NEOBYDLENÉM DOMKU.
V jedné obci vlastním 2 rodinné domky, jeden trvale obývám, do druhého jezdí moje matka pouze na 2 měsíce v roce, jinak je prázdný. Obec však na mně požaduje platbu za odpad za oba domky a to v plné výši. Domnívám se, že je to nespravedlivé, protože v druhém domku není 10 měsíců v roce vytvářen žádný odpad.

Odpověď:

Podle zákona číslo 565/1990 o místních poplatcích se fyzická osoba, která má v obci trvalý pobyt a zároveň je vlastníkem stavby určené k rekreaci, bytu nebo rodinného domu, kde není nikdo hlášen k TP, stává v obou případech poplatníkem místního poplatku. Je pouze na obci, zda ve vyhlášce stanoví osvobození, nebo úlevy od místního poplatku.

Podle článku 6 přiložené obecní vyhlášky jsou osvobozeni pouze poplatníci vlastnící nemovitost, jejíž technický stav neumožňuje využití k trvalému pobytu nebo rekreaci. Místní poplatek bohužel nezohledňuje množství produkovaných odpadů. Po novelizaci zákona o místních poplatcích nemá ani obec možnost poskytnout poplatníkovi úlevu nebo osvobození nad rámec úlev a osvobození stanovených vyhláškou. Nezbývá tedy než místní poplatek zaplatit a navrhnout zastupitelstvu obce, aby do vyhlášky na příští rok vložilo úlevu nebo osvobození pro tento případ. Samozřejmě písemně.

Autor: Josef Černý; problemsreklamaci@seznam.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: