Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Život seniorů

Publikováno: 15.10.13
Počet zobrazení: 1380
Autor článku: Milena Holoubková
Významným demografickým trendem současné doby je stárnutí populace. Prodlužování délky života a současně nižší počet narozených dětí bude mít za následek výrazné zvýšení podílu osob starších 65 let v populaci.

V roce 2060 vystoupá jejich podíl až na 34 % ze všech obyvatel České republiky, v absolutním vyjádření se bude jednat o 3,2 miliony seniorů. Stárnutí přináší do lidského života řadu ekonomických i sociálních problémů. Společnost by si měla uvědomit, že podpora a rozvoj preventivních programů aktivního stárnutí je efektivní ekonomickou cestou, kterou můžeme zabránit pád starší generace do státních sociálních a zdravotních záchranných sítí.

Stárnutí obyvatelstva a rostoucí podíl seniorů bude mít za následek růst ekonomické zátěže systému důchodového zabezpečení. „Zatímco do roku 2008 byl důchodový účet ČR každoročně v přebytku, od roku 2009 je vzhledem k ekonomické krizi úhrn vybraného pojistného nižší, než úhrn peněz potřebných na výplaty důchodů. Při pokračování současných nepříznivých ekonomických trendů se bude deficit neustále zvyšovat a v roce 2060 bude potřebná částka na výplatu důchodů zhruba o 60 % vyšší, než úhrn vybraného pojistného,“ říká Doc. Jitka Langhamrová z katedry demografie VŠE v Praze. Ekonomické důsledky stárnutí populace se projevují rovněž v oblasti financování zdravotní péče. Lidé ve vyšším věku potřebují v průměru zdravotní péči častěji a ve větším rozsahu než lidé mladší, přitom výše pojistného na zdravotní pojištění, kterou za důchodce platí stát, je nižší než pojistné placené osobami v produktivním věku.

Ruku v ruce s vyšší nemocností starších občanů jde zvýšená potřeba předepisovaných i volně prodejných léků, čímž pro seniory stoupá finanční zátěž, spojená s jejich úhradou. Další komplikace plynou z nedostatečné propojenosti informačních systémů preskripce léků. Bylo vysledováno, že v zemích západní Evropy dochází ke špatnému užívání léků u 15 % seniorů, v Česku se to prokázalo u 41 %. Objevují se např. kombinace nevhodných léků, protože lékaři nevědí, co všechno jejich pacienti užívají.

„Špatná ekonomická situace seniorů vede v mnoha případech k významnému omezení jídelníčku a jeho skladby směrem k levným a neplnohodnotným potravinám zejména s nedostatkem kvalitních bílkovin,“ varuje nutriční terapeutka Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy a dodává: „výjimkou nejsou ani případy, kdy si pro nedostatek finančních prostředků senioři nevyzvednou předepsané léky či potřebné doplňky stravy, a tím opět zhoršují svůj zdravotní stav.“ Senioři stále častěji preferují nákupy potravin ve slevě, což může vést ke konzumaci potravin s prošlou zárukou, protože je nestihnou zkonzumovat v krátkém termínu, a tím se vystavují i hygienickým rizikům.

Politika aktivního stárnutí získává širokou podporu. Aktivní stárnutí vyplývá ze skutečnosti, že žijeme déle, těšíme se lepšímu zdraví a kondici než předchozí generace. „Podpora aktivního stárnutí znamená podporu příležitostí pro lepší život, ne redukci práv ve stáří,“ říká Mgr. Jan Lorman, ředitel občanského sdružení Život 90 a upřesňuje: „v praxi to znamená nutnost akceptovat zdravý životní styl, delší schopnost pracovat, později přecházet do důchodové fáze, být aktivní i ve stáří.“

Autor: Milena Holoubková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: