Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

32 nových lůžek pro seniory v Českých Budějovicích

Publikováno: 23.11.13
Počet zobrazení: 788
  Zdroj: ČTK
České Budějovice chtějí v příštím roce otevřít nový pavilon v domově pro seniory na sídlišti Máj. Vznikne tak 32 lůžek pro klienty s Alzheimerovou chorobou. Jihočeský kraj nyní nabízí své služby ve 36 domovech pro seniory. Nejvytíženější kapacitu však evidují zařízení v Českých Budějovicích. ČTK to řekl vedoucí sociálního odboru Jihočeského kraje Petr Studenovský.

Také proto se České Budějovice snaží počet lůžek ve městě zvyšovat. „Kapacita ve třech našich domech pro seniory je dlouhodobě stoprocentně zaplněna,“ řekl ČTK náměstek primátora Petr Podhola. Nová místa jsou sice určena pro pacienty s Alzheimerovou chorobou, ale ta bývá u uchazečů o pobyt v zařízení častou diagnózou.

Klienti podle Podholy od podání žádosti čekají na umístění v českobudějovických zařízeních průměrně tři měsíce. Každý případ posuzuje vedení organizace individuálně a každý klient má jiné šance. „Záleží na mnoha okolnostech. Samozřejmě často hraje zásadní roli zdravotní stav jedince a ten může jeho umístění do domova seniorů urychlit,“ řekl Podhola.

Náměstek uvedl, že proces zařazení klienta do domova seniorů často komplikuje fakt, že uchazeč si zadá žádost do několika zařízení najednou. „Jelikož neexistuje jeden centrální registrační systém, stává se, že seniora některý dům přijme, ale jeho další žádosti blokují pořadí v jiných zařízeních,“ uvedl Podhola.

Studenovský řekl, že domovy seniorů v kraji nabízejí zhruba 3000 lůžek. V jižních Čechách žije asi 100.000 obyvatel ve věku nad 65 let. „Já jsem zastáncem toho, aby lidé do domova pro seniory mířili skutečně až ve stavu, kdy se o ně rodina nebo blízcí nedokážou postarat. Snažíme se o to, aby staří lidé zůstávali co nejdéle v jim blízkém domácím prostředí, a také proto zvyšujeme počet terénních sociálních pracovníků, kteří seniorům pomáhají,“ řekl Studenovský.

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: