Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Český tanec slavil úspěch na mezinárodní přehlídce

Publikováno: 4.11.13
Počet zobrazení: 593
  Zdroj: ČTK
Velký úspěch slavil český tanec na přehlídce Aerowaves v polském Lublinu. Mezi 400 díly z celé Evropy získala nejvíce hlasů odborníků choreografie One Step Before the Fall v režii Petra Boháče ze Spitfire Company s protagonistkami Markétou Vacovskou a Lenkou Dusilovou.

Mezi TOP 10 se dostal ještě duet Terezy Ondrové s Peterem Šavelem, kteří obratem získali nabídku na uměleckou rezidenci v Itálii, řekla dnes ČTK Hana Čekanová ze společnosti Tanec Praha.

One Step Before the Fall by se na základě soutěže měl hrát v Paříži, Athénách, Barceloně, Kodani a dalších městech. Aerowaves je největší evropskou platformou na podporu mladé choreografické tvorby. Odborníci z více než 30 zemí na ní každoročně sledují přibližně 400 až 500 DVD kratších děl o délce 15 až 40 minut ze všech koutů Evropy. Sejdou se vždy poslední víkend v říjnu a vybírají nejlepší evropské choreografie.

Česká republika byla u zrodu této platformy před 18 lety. V minulých letech se několik českých tvůrců dostalo mezi dvacítku nejlepších. Od roku 2011 je tato dvacítka vybraných děl uváděna vždy na jaře příštího roku v některém z evropských měst za účasti stovky ředitelů divadel a festivalů z celého světa.

Tato akce pod názvem Spring Forward se poprvé konala v Ljubljaně, pak v italském Bassano del Grappa a letos v Zurichu. Tam už nechyběli Češi – Andrea Miltnerová s Tancem magnetické balerínky a ME-SA s česko-slovenskou produkcí Šavela – Dobáka Much More Than Nothing.

Letošní říjnový Aerowaves meeting přinesl českým tvůrcům první místo v případě představení, které již letos získalo ocenění Herald Angel na edinburghském festivalu Fringe. Představení je věnované boxerskému fenoménu Muhammadu Alimu a všem bojovníkům s Parkinsonovou chorobou. Performerka Markéta Vacovská díky němu byla na České taneční platformě vyhlášena mezinárodní porotou Tanečnicí roku 2013.

Spring Forward 2014 zve opět vybrané umělce, tentokrát na duben do švédského Evropského hlavního města kultury 2014 Umea. Další ročník Spring Forward již chystá Barcelona, do boje o pořádání Spring Forward 2016 se vrátila Plzeň.

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: