Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Cesta kolem světa

Publikováno: 14.11.13
Počet zobrazení: 1220
  Autorka článku: Tereza Navrátilová
„Teď budu pět let vydělávat, pak zvolím předdůchod a vyrazím na cestu kolem světa“. Na jak dlouho?, zeptala jsem se? „Co já vím, přiměřeně. Asi tak tři roky.“ A až se vrátím, pracovat už nebudu.

Což o to, vize je to krásná. Ale jak to s tím v současné době diskutovaným předdůchodem vlastně je?

Předdůchod nám dává jakousi iluzi, že se můžeme stát penzisty ve stejné době, jako naši rodiče. Naše maminky šly do důchodu v 55 letech, v současné době je to zhruba o 5 let později. Ale nedejte se mýlit, opravdu jde totiž jen o iluzi. Do předdůchodu se dá odejít až pět let před dosažením důchodového věku ( posuzuje se věk u mužů, záleží tedy na datu narození, ne počtu dětí).

Naspořeno musíte mít přibližně 468 000 Kč.

Z toho je vidět, že předdůchod opravdu není pro každého. Ovšem pokud patříte do skupiny, která šetřila na důchod celý život a tyto prostředky má, je tato forma ukončení aktivního života poměrně výhodná. Řádný důchod budete mít vyšší než případný předčasný důchod, stát za vás v předdůchodu platí zdravotní a důchodové pojištění a pokud si to rozmyslíte, můžete kdokoli předdůchod přerušit a jít pracovat. Předdůchod se dá čerpat nejméně dva roky. Když tedy půjdete pět let před řádným datem důchodu do předdůchodu a budete v něm dva roky, můžete potom zvolit předčasný důchod (3 roky) a nakonec se do řádného důchodu dostanete. V takovém případě vám stačí mít našetřeno na doplňkovém penzijním spoření jen 187 000 korun.

Jako všechny „výhody“ má celá situace ale několik háčků. Za ten hlavní považuji to, že až konečně dosáhnete kýženého řádného důchodu, jste bez úspor, protože ty jste vypotřebovali v předdůchodu. Další nevýhodou je, že předdůchod nezvyšuje dobu pojištění. Evidence na úřadu práce při splnění podmínek daných zákonem ano. Pokud jste ale nestrávili příliš velkou část ve svém produktivním životě „na pracáku“. Nezapomeňte, že když nepobíráte podporu v nezaměstnanosti a stále jste v evidenci úřadu práce, započítají se vám maximálně tři roky. A to opravdu není hodně.

Vize mé kamarádky s cestou kolem světa a předdůchodem je tedy moc hezká, ale chce to minimálně pět let pracovat za dva, aby se stala skutečností.

Autor: Tereza Navrátilová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: