Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

ČR má letos o 130 000 vakcín více než loni

Publikováno: 4.11.13
Počet zobrazení: 640
  Zdroj: ČTK
Česko má pro tuto sezónu připraveno 630.000 očkovacích vakcín proti chřipce, což je o 130.000 víc než loni. Vyplývá to z údajů společností, které vakcínu do ČR dovážejí.

„Pacienti se nemusejí obávat, že by vakcíny nebyly k dostání. Dobře zásobena jsou očkovací centra ve velkých městech i ordinace v malých městech,“ řekl ČTK Karel Torner ze společnosti Sanofi Pasteur, která letos dovezla 587.000 vakcín, o 130.000 víc než loni. Firma Abbott dodává ročně na český trh kolem 50.000 vakcín.

Na očkování proti chřipce je podle garanta sítě českých očkovacích center Rastislava Maďara nyní nejvhodnější čas. V Česku i v Evropě je výskyt chřipky minimální a akutní onemocnění způsobují zatím nechřipkové respirační viry. V minulém týdnu potvrdila národní laboratoř první český případ chřipky B v této sezóně. V Evropě je 11 případů, převažuje typ A.

V ČR je i přes osvětu a výzvy hlavního hygienika zájem o očkování malý. Očkováno je v průměru jen pět procent lidí, ve skupinách se zdravotním ohrožením a mezi seniory kolem 20 procent. V Evropě je v průměru očkováno 17 procent obyvatel, v Kanadě 33 procent, v USA 46 procent.

Zájem se letos pokusily zvýšit nabídkou bezplatného očkování tři ze sedmi zdravotních pojišťoven. Všeobecná zdravotní pojišťovna, u níž je téměř šest milionů obyvatel ČR, nabízí očkování zdarma až do konce roku, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra s 1,2 miliony pojištěnců očkuje zdarma do 30. listopadu. Oborová zdravotní pojišťovna nabídku už uzavřela.

Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta opakovaně občanům připomíná, že očkování může zmírnit průběh nemoci a dokonce i zachránit život, platí to zejména u lidí starších 65 let a chronických pacientů. Právě těmto dvěma skupinám je očkování každoročně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Ročně v chřipkové sezóně onemocní v ČR jeden až dva miliony lidí, zemřou 2000, což je dvojnásobek úmrtí při dopravních nehodách.

Očkování proti chřipce doporučují lékaři hlavně lidem, u nichž je při chřipce zvýšené riziko komplikací. Očkovat by se měli senioři od 65 let, pacienti po odstranění sleziny, po transplantaci krvetvorných buněk, lidé se závažným onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin a diabetici.

 

Účinnost očkování doložená studiemi v procentech

procenta účinnost
78 sníží pracovní neschopnost u zdravých dospělých
91 zmírní průběh u dětí
75 zabrání zhoršení chronické obstrukční plicní nemoci
72 pokles počtu hospitalizací diabetiků ve věku 18 až 64 let z důvodu komplikací či úmrtí
41 zabrání akutnímu zhoršení astmatu u dětí
67 snížení počtu infarktů u pacientů s nemocemi srdce a cév
55 snížení výskytu mozkových příhod u pacientů s nemocemi srdce a cév

www.ockovaniprotichripce.ch

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: