Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak chápou evropští občané duševní vlastnictví?

Publikováno: 30.11.13
Počet zobrazení: 598
  Tisková zpráva
Občané EU si duševního vlastnictví cení, v určitých případech však považují porušování práv s ním souvisejících za odůvodněné.

96 % Evropanů věří, že duševní vlastnictví je důležité, protože podporuje inovace a kreativitu tím, že zprostředkovává odměnu pro vynálezce, tvůrce a umělce za jejich práci.

Z celoevropského průzkumu, kterého se zúčastnilo 26 500 osob ve věku od 15 let a který zadal Úřad pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM) prostřednictvím Evropského střediska pro sledování porušování práv duševního vlastnictví, vyplynulo, že 86 % respondentů souhlasí s tím, že ochrana duševního vlastnictví přispívá ke zlepšování kvality výrobků a služeb. 69 % dotázaných si duševního vlastnictví cení, jelikož podle jejich názoru přispívá k tvorbě pracovních míst a hospodářskému blahobytu. A proto porušování práv duševního vlastnictví odsuzují.

Tento průzkum, první svého druhu v EU, však ukazuje, že z individuálního hlediska si v průměru 34 % Evropanů myslí, že kupování padělaného zboží lze ospravedlnit finanční úsporou. 38 % uvádí, že kupování padělků lze odůvodnit jako protestní čin proti tržnímu hospodářství. 22 % se domnívá, že stahování různého obsahu z internetu je přijatelné, pokud neexistuje žádná jiná zákonná alternativa, přičemž 42 % Evropanů jej považuje za přijatelné, pokud je prováděno pro osobní potřebu.

Tyto názory ve vysoké míře zastávají zejména osoby ve věku 15–24 let.

Nesoulad mezi uvedenými dvěma pohledy lze podle průzkumu vysvětlit skutečností, že mnoho dotazovaných věří, že duševní vlastnictví nepřináší jim osobně žádný prospěch nebo že systém duševního vlastnictví neodpovídá jejich očekávání, např. z hlediska ceny, dostupnosti, rozmanitosti nebo kvality.

Tato studie navazuje na studii, zveřejněnou v září, kterou provedl úřad OHIM ve spolupráci s Evropským patentovým úřadem a z níž vyplynulo, že odvětví intenzivně využívající práva duševního vlastnictví podporují přibližně 76 milionů pracovních míst a představují 39 % hospodářské činnosti v rámci celé EU.

Zdroj: Tisková zpráva Úřadu průmyslového vlastnictví

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: