Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

O bohumínské dotované senior taxi je zájem

Publikováno: 1.11.13
Počet zobrazení: 815
  Zdroj: ČTK
Bohumín na Karvinsku počátkem roku zavedl senior taxi, které mohou ve všední den za zvýhodněnou cenu využívat pro přepravu po městě lidé starší 70 let. Desetiměsíční fungování nové služby město považuje za úspěšné a podle statistik ho využívá každý pátý senior.

Senior taxi vozí starší občany za 15 korun k lékaři, na poštu, do akvacentra či na hřbitov. Zbytek nákladů na cestu taxíkem hradí seniorům radnice. „Nejvíce lidí dojíždí k lékařům, a to do nemocnice, na polikliniku i ke specialistům či obvodním lékařům v různých městských částech. Měsíčně taxík uskuteční přes 300 jízd a převeze více než 100 lidí,“ uvedl vedoucí sociálního odboru bohumínské radnice Daniel Ucháč.

Provoz senior taxi financuje město ze svého rozpočtu. Měsíčně tak za službu zaplatí asi 20.000 korun.

„V Bohumíně máme přibližně 2200 seniorů, kteří mají přes sedmdesát let. Z našich statistik vyplývá, že s taxíkem jezdí přes 400 důchodců, takže za téměř rok provozu ho využil každý pátý. Těší nás, že každý měsíc přibývají další a další nováčci, kteří službu taxíku vyzkoušeli,“ řekl místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Podle statistik taxík uskutečnil od začátku roku přes 3000 jízd a svezl dohromady více než tisícovku seniorů. Radnice za jeho provoz dosud zaplatila přibližně 170.000 korun.

„Nechtěli jsme zvyšovat dotace na příměstskou dopravu, aby nám pak městem jezdily prázdné autobusy. Proto jsme se rozhodli přistoupit k adresné podpoře, která pomůže té skupině obyvatel, která to nejvíce potřebuje. V rozpočtu máme na provoz senior taxi vyčleněno čtvrt milionu korun,“ dodal starosta Petr Vícha (ČSSD).

Bohumín nemá a neprovozuje městskou hromadnou dopravu. Klasickou MHD v Bohumíně nahrazuje příměstská autobusová doprava, na níž město přispívá ročně dvěma miliony korun. „Veřejnou autobusovou dopravu dotuje město pouze v nepracovních dnech na linkách, které zasahují do katastru Bohumína. V pracovních dnech dotuje veřejnou dopravu Moravskoslezský kraj. Kdyby kraj i město veřejnou dopravu nedotovaly, jízdné by bylo dražší a většina spojů, zejména do odlehlejších městských částí, by vůbec nejezdila,“ podotkla Balcarová.

Senioři, kteří chtějí taxi využít, si jej musí objednat minimálně s jednodenním předstihem, a to na čísle 730 181 181. Taxi funguje ve všední dny od 06:00 do 14:00. Senior taxi může důchodce využít až osmkrát za měsíc a navíc s ním může jet další osoba jako doprovod.

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: