Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Soběstačnost ve 108 letech

Publikováno: 26.11.13
Počet zobrazení: 859
Zdroj: ČTK
Stále vitální a zejména samostatná je Vlastimila Češková z Jarcové na Vsetínsku, která letos v březnu oslavila 108 let a je zřejmě nejstarší obyvatelkou Česka, která se v zemi narodila a žije zde.

Donedávna byla nejstarší obyvatelkou republiky 109letá Evangelia Čarasová z Osoblažska, která minulý týden zemřela. Stejně stará je údajně také další žena, která však nyní žije v Anglii.

Paní Češková se i ve svém věku o sebe dokáže sama postarat. „Sama se ustrojí, umyje. Žije v domě s dcerou a jejím manželem, kteří jí vaří a starají se,“ řekla dnes ČTK její snacha Hana Češková.

Coby bývalá učitelka se seniorka stále zajímá o veškeré dění. „Babička hodně čte, pomohla jí nedávná operace očí. Taky se dívá na televizi, v programu má zakroužkované oblíbené pořady a ty si hlídá,“ podotkla Češková. Seniorka je podle jejich slov stále pohyblivá. „Má hůlku, ale pokoj přejde velmi rychle. Pořád o sebe dbá, několikrát za rok si jede nechat udělat trvalou,“ uvedla její snacha.

Seniorka se zajímá o členy své rodiny, má pět vnoučat a 12 pravnoučat, kteří ji navštěvují. „Nedávno byla také navštívit svého bývalého žáka, přišla mu gratulovat k jeho 90. narozeninám. Učila ho zřejmě jako čerstvá absolventka učitelského ústavu ve Valašském Meziříčí,“ podotkla Češková.

Česká správa sociálního zabezpečení v červnu uvedla, že v Česku žije 850 stoletých a starších, mezi nimi 712 žen. Například na Vysočině je nestarší Marie Cahová, která letos v srpnu oslavila 107. narozeniny. Nejstarším mužem by měl být senior narozený v roce 1906 žijící v Olomouckém kraji. Dlouhověkých lidí postupně v České republice přibývá, v červnu před třemi lety jich úřad evidoval 686.

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: