Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Soubor valašských písní a tanců Vsacan má 70

Publikováno: 16.11.13
Počet zobrazení: 665
  Zdroj: ČTK
Galaprogramem ve vsetínském Domě kultury dnes večer vyvrcholily oslavy 70. výročí založení souboru valašských písní a tanců Vsacan ze Vsetína, který patří k nejstarším amatérským souborům v České republice. Historie Vsacanu se datuje od válečného roku 1943. Soubor má nyní i s dětskými složkami přes 200 členů, řekl ČTK prezident Vsacanu Miroslav Ekart.

„Je nádherné, že už 70 let rozdáváme radost na Vsetíně, v dalších částech naší země, ale i po celém světě, kde reprezentujeme Českou republiku. Nejradostnější ale je, že to pokračuje, že se tradice uchovávají a že děti ani v dnešní složité době o folklor neztrácejí zájem,“ uvedl Ekart. Souborem za dobu jeho existence prošlo několik stovek lidí. Stále si ale uchovává kompletní věkovou strukturu od malých dětí až po seniory.

„Naší nejstarší složku tvoří 27 lidí, kteří byli u zrodu souboru. Mají věkový průměr 82 let, ale stále se scházejí. Jsou to největší nositelé tradic, od kterých čerpáme nejcennější poznatky,“ poznamenal Ekart. Vsacan na letošní jubilejní rok připravil čtyři velké akce.

V únoru to byl Vševalašský bál, kterého se zúčastnilo 12 cimbálových muzik a 17 souborů. K oslavám vznikla i výstava 800 fotografií dokumentujících historii souboru, která je k vidění na vsetínské radnici. Po dnešním galaprogramu, který byl koncipován jako ztvárnění čtvera ročních období na Valašsku filmem, slovem, ale především tancem, zpěvem a muzikou, oslavy ukončí prosincové zpívání u vánočního stromu ve Vsetíně.

Vsacan vystupoval v desítkách zemí světa včetně třeba Egypta, Turecka nebo Chile. Členové souboru na pódium přenášejí tance, zpěv a lidové zvyky Valašska. Repertoár Vsacanu tvoří tance točivé i figurální, tance řemeslnické, ale i tanec starodávný, sólový mužský tanec odzemek nebo také valašský čardáš.

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: