Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Stále mlád aneb největší stravovací prohřešky českých seniorů I.

Publikováno: 19.11.13
Počet zobrazení: 1492
Autorka článku: Vladan Veselý
Nedávný průzkum ukázal, že se čeští senioři velice špatně stravují. My si ukážeme pár jednoduchých pravidel, jak se stravovat správně a dožít se ve zdraví co nejdelšího věku.

Je důležité znát, jednotlivé složky naší potravy. Jsou to zejména tuky, cukry, bílkoviny, vláknina, a voda.
Tuky dělíme do několika skupin. Mnozí z nás jistě ví, že rozlišujeme „zdravé“ a „nezdravé“ tuky.
Nezdravé tuky vznikají hlavně průmyslovým ztužováním „zdravých“ rostlinných olejů, jejich příkladem jsou nekvalitní tuky na pečení a smažení. S nekvalitními tuky se můžeme setkat i ve zmrzlinách nebo oplatcích (tatranky). Pokud se zde nesetkáme s průmyslově ztuženým tukem, bude zde kokosový tuk, který patří k těm nejškodlivějším.

Mezi „zdravé“ tuky řadíme rostlinné oleje a máslo. Myslíte si, že je nejzdravější olivový olej? To je velký omyl! Olivový olej je stejně prospěšný jako náš český řepkový olej.

Cukry jsou také členěny do několika skupin, rychlým zdrojem energie je ovocný cukr, pomalejším zdrojem energie jsou polysacharidy, které se vyskytují např. v těstovinách nebo bramborách.
Nejdůležitější stavební složkou našeho těla jsou bílkoviny. Ty získáme jedině z masa, sýrů, vajíček, apod.

Vláknina je velice důležitá složka potravy. Můžeme si ji představit jako nestravitelné části potravy, tyto částečky do sebe nasávají vodu a čistí naše střeva. Po vláknině taky nemáme hlad.

Nejdůležitější je správná kombinace těchto složek. Mladí lidé by měli jíst prostě pestrou stravu, u nás to ale neplatí. Potřebujeme méně energie (8000 kJ/den) a více bílkovin (1,0 – 1,2 g/kg hmotnosti/den). Pokud možno, měli bychom se i co nejvíce hýbat a objevovat se ve společnosti.

Teď se konečně dostaneme k našim prohřeškům. Největší chybou je extrémně vysoký příjem nekvalitních tuků a jednoduchých cukrů. Uveďme si příklad. Český senior zajde do obchodu a koupí si tatranku, ke které si uvaří kávu. Všechno špatně! Tatranka je v podstatě jen bílý řepný cukr a nekvalitní tuk, k tomu přidáváme (oslazenou) kávu, která navíc dehydruje.

Tatranka má vysoký glykemický index, to znamená, že velice rychle zvýší hladinu cukru v krvi. Poté musí naše tělo rychle vyloučit poměrně velké množství inzulinu, aby hladinu cukru v krvi snížilo. Častou konzumací potravin s vysokým glykemickým indexem brzy získáme první příznaky cukrovky.

Mohli bychom svou chuť na sladké přemoct třeba ovesnou kaší s ovocem, obsahuje totiž hodně vlákniny a má nízký glykemický index. My to ale dělat nebudeme. Špatná je totiž i samotná chuť na sladké. Signalizuje nám nějakou chybu v našem stravování. Většinou je to špatně zvolené jídlo, v našem případě oběd. Pokud sníme nudle s mákem (omaštěný složitý cukr), probíhá stejná reakce jako u oplatky a brzy dostáváme hlad.

ešením je stálá konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem, mezi ty patří například: obiloviny, celozrnné pečivo, celozrnná rýže, celozrnné těstoviny, luštěniny. Nezapomeneme na vhodnou skladbu jídla!
V příštích dílech stravovacích prohřešků si ukážeme, jak upéct zdravé cukroví tak, aby nikdo nic nepoznal. Také se dozvíte, jak bojovat s prohřešky v našich snídaních a obědech.

Autor: Vladan Veselý, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

12.12.2013 19:37  Veronika

Dobrý den, nevím, jak jste přišel na to, že kokosový tuk je nejškodlivější. Je to pěkná pitomost, ověřte si informace, než svými výmysly někomu uškodíte. V.

Zanechte komentář: