Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Stále mlád aneb největší stravovací prohřešky českých seniorů I.

Publikováno: 28.11.13
Počet zobrazení: 760
  Autorka článku: Vladan Veselý
V tomto díle se dozvíte pár tipů, které vám poradí, jak prožít zdravé Vánoce.
Podle jednoho z mnoha dávných zvyků máme při jakýchkoliv oslavách tendence konzumovat potraviny, které jsou pro nás nějakým způsobem výjimečné.

Dnes je ale situace jiná, v podstatě nám nejsou žádné potraviny vzácné, všechny běžné potraviny jsou nám dostupné, a to v jakoukoli roční dobu.

V poslední době je velkým trendem péct velké množství cukroví. Pod vlivem vánočních akcí nakupujeme suroviny podivného původu, spěcháme, a cukroví pak nemá ani to správné kouzlo. Myslím si, že je lepší mít rozumné množství cukroví, které mi opravdu chutná a je upečeno z kvalitních surovin. Nepřijatelnou možností je pro mě mít několik krabic cukroví a bezmyšlenkovitě se cpát.

Vánoční cukroví musíme brát pouze jako doplněk stravy, prostě cukroví, ale najdeme v něm i něco, co je zdravé. Asi nejcennější zdravou potravinou českého vánočního cukroví jsou ořechy. Obsahují totiž esenciální mastné kyseliny, které naše tělo potřebuje.

V některých domácnostech se můžeme setkat s cukrovím, kde jsou v malých kopečcích zapečeny ovesné vločky, sušené ovoce, ořechy a med. Myslím si ale, že touto extrémní cestou nikdo z nás nepůjde.
Můžeme se ale pokusit nahradit bílý cukr například medem. Důležité je i volba správného tuku, mouky, vajec, ovocných džemů, čokoládových polev, atd.

Vánoce ale nejsou jen o cukroví. Jsou i o našich tradičních vysokoenergetických jídlech. Zkusili jste někdy jiný bramborový salát nebo jiný způsob přípravy štědrovečerního kapra?

Pokud se na vaší štědrovečerní tabuli stále objevuje kapr v trojobalu a chcete ho udělat dietně, zkuste tohle. Kapra obalíme v trojobalu, položíme do pekáče a zabalíme do alobalu. Jednotlivé kusy by se neměly dotýkat. Po upečení lehce pokapeme máslem a citronem. Tímto způsobem uvaříme kapra s minimem tuku.
Každému doporučuji vyzkoušet i jiný bramborový salát. Zajímavou změnou je bramborový salát rakouského typu. Tento salát neobsahuje majonézu, není v něm tolik druhů zeleniny a je jednodušší na přípravu.

Jestli nám naši předci zanechali nějaké zdravé vánoční jídlo, je to zelná polévka. Zelí totiž obsahuje hodně vlákniny. Bohužel se převařením zničí všechen vitamín C.
Zdravě můžeme přivítat i naše hosty. Zkuste si sami představit, jak by vás překvapilo, kdybyste po několikáté návštěvě spojené s konzumací chlebíčků, nějaká šikovná hospodyňka připravila lehkou a svěží delikatesu.

Určitě najdete velké množství receptů. Některé jsou založeny na jogurtových, tvarohových nebo zeleninových pomazánkách. Pokud prozkoumáte internet, vždycky najdete nějakou „zdravou“ pomazánku, která bude lepší než kupovaná. Věřte nebo ne, brzo získáte nějaké zkušenosti a už nikdy si v obchodě pomazánku ani salát nekoupíte.

Jako pohoštění můžete také vyzkoušet různé druhy sýrů kombinované s opečenými bagetkami. Inspirací jsou i mořské plody v čele s uzeným lososem. Velikou výhodou lehkých svěžích pochutin je to, že jsou poměrně rychle připravené. Můžeme je tak udělat pro každou návštěvu čerstvé a můžeme místo hledání místa v ledničce sledovat pohádky.

Autor: Vladan Veselý, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: