Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

VZP vrátila lidem téměř 63 milionů korun

Publikováno: 22.11.13
Počet zobrazení: 1291
Zdroj: ČTK
Všeobecná zdravotní pojišťovna vrátila za letošní tři čtvrtletí lidem za překročení ochranného limitu téměř 63 milionů korun. Limit stanoví maximální částku, na kterou se mohou u jednoho člověka vyšplhat regulační poplatky a doplatky za léky, a v uvedeném období ho překročilo 74.000 klientů VZP. V porovnání s loňským rokem je to pokles o 33 procent.

Za celý loňský rok VZP, která má zhruba šest milionů pojištěnců, vrátila 174.006 lidem 407,8 milionu korun, o rok dříve vrátila 267.210 lidem 349,4 milionu.

Letošní pokles zaplacených a následně i vrácených částek si pojišťovna vysvětluje mimo jiné tím, že od března zavedla takzvané pozitivní listy, což je seznam doporučených ekonomicky nejvýhodnějších variant léků. „Přípravky z pozitivních listů jsou pro pacienty zásadně bez doplatku, lidé mohou ušetřit a nedostávají se tak snadno nad ochranný limit,“ uvedl Tichý.

Podle údajů VZP za letošní rok nejvíce peněz nechají u lékaře a v lékárnách obyvatelé Prahy, naopak nejméně Jihočeši. V hlavním městě pojišťovna od ledna do září vrátila lidem, kteří překročili limit pro platby u lékaře nebo v lékárnách, přibližně 11,3 milionu korun, přičemž průměrná výše přeplatku byla 929 korun. Nejnižší průměrnou vrácenou částku, a to 789 korun, pojišťovna eviduje na jihu Čech. Na druhém místě skončil podle mluvčího Zlínský kraj, kde VZP klientům vrátila v průměru 793 korun.

Ochranný limit je u dětí a mládeže do 18 let a seniorů nad 65 let 2500 korun za rok, u ostatních 5000 korun. Pacienti i po překročení limitu platí poplatky dál. Pojišťovny jim vracejí přeplatky každého čtvrt roku, nejdéle 60 dní po skončení čtvrtletí.

Poplatky byly zavedeny v roce 2008, do limitu se nezapočítávají platby za pohotovost, pobyt v nemocnici, lázních, léčebnách a ozdravovnách, nepočítají se do něj ani zdravotnické prostředky vydávané na poukaz, doplatky ze velmi levné léky a výdaje na podpůrnou a doplňkovou léčbu.

Zdroj: ČTK, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: