Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zažeňte černé myšlenky

Publikováno: 25.11.13
Počet zobrazení: 1178
  Autorka článku: Dominika Poláková
Není to jen otázka podzimního času. Někdy mají starší lidé v důchodu pocit, že mají na rukou příliš mnoho času a neví, co s ním. Cítí se osamocení. Na aktivity typu dovolená, výstavy či divadlo ovšem nemají peníze. Dohání je to k depresím a k pocitům smutku. Zde je několik tipů, jak zatočit s nudou a špatnou náladou. Nejen na podzim a v zimě.

1)Setkávejte se s lidmi vašeho věku
Řešením mohou být návštěvy Svazů důchodců v rámci obce či města. Navštěvují spolu cenově zhýhodněné kulturní akce a podnikají tematické aktivity. Můžete navštěvovat třeba například hodiny jógy. Sociální kontakt je pro lidi v důchodovém věku velice důležitý a pomůže dozvědět se něco nového, osvěžit ducha. Zároveň zažene smutné myšlenky.

2) Čtěte, luštěte, vzdělávejte se
Zahnat chmury lze výborně s dobrou knihou. Ne nadarmo Lord Byron proslašoval: „Moje knihy, mí nejlepší přátelé.“ Čtenář mnohdy, naprosto ponořen do děje knihy, zapomene na okolní svět, přenese se do prostředí zcela jiného.
Číst ovšem nemusíte jen knihy nebo časopisy – na internetu je rovněž spousta zajímavých a poučných článků, které nejenom zaženou dlouhou chvíli, ale třeba pobaví, poradí nebo poučí.
Luštění křížovek je velice smysluplnou volnočasovou aktivitou, neboť skvěle bystří hlavu. Pokud vás křížovky nebaví, volit můžete rovněž osmisměrky nebo čím dál populárnější sudoku.
Nikde není napsáno, že jako senior je pro vás škola tabu. Ba naopak, čím dál tím víc jsou podporovány univerzity třetího věku. Dodělat si můžete ovšem i maturitu. Vaši vnuci vám s přípravou na ni jistě rádi pomohou.

3) Zvířátko ?!
Jsme jednoznačně pro pořízení domácího mazlíčka, což s sebou přináší daleko více plusů než mínusů. Nemusí to nutně být velký hafan, co žere vždy a všecko. Spoustu krásných chvil můžete strávit s obyčeným malým voříškem. Každý den vás vytáhne ven, má vždycky na všechno náladu. Ráno vás přijde vzbudit. Zažijete spoustu legrace při hledání ztracených papučí a nejednou vás váš pejsánek naprosto odzbrojí svým psím pohledem. Nehledě na to, že si s ním můžete povídat, protože tomu rozumí.
Kočička je dobrým řešením pro ty, co bydlí v bytě. Znáte copak příjemnější zvuk, než uklidňující, spokojené kočičí vrnění ? Pokud máte alergii na chlupáče, můžete si pořídit akvárium s pár rybkami. Pohled na neonky, poklidně plavoucí v akváriu, zde přirovnat k terapii. A pokud se vám i přes všechny jejich klady do pořizování mazlíčka z jakéhokoliv důvodu nechce, vyrobte alespoň krmítko a v zimě krmte ptáčky. Zábavu při jejich pozorování tak spojíte s dobrým pocitem.

4) Pozvěte si domů mládí
Tím mám na mysli vaše vnuky. Pozvěte je, připravte jim něco dobrého na zub a vyzpovídejte je, co se děje nového. Určitě vám budou rádi a zasvěceně vyprávět o novinkách ze světa techniky či jak to chodí u nich ve škole. Zjistíte, jak teenageři tráví volný čas či jak se oblékají. Ano, to co vám řeknou vůbec nebude odpovídat vašemu vkusu. Vnuci vám alespoň mohou osvětlit důvody, proč se jim to líbí.
Mezi vnuky a prarodiči existuje zvláštní vztah, jakási symbióza. Vnuci se od vás mohou lecčemu přiučit – od ručních prací přes vaření specialit, které už dneska nikdo neumí, až po zcela jiný pohled na svět. Jste to přece vy, kdo máte spoustu zkušeností a rad, Tak je předávejte dál.

5) Dělejte všechno to, co jste dřív dělat nemohli
Když člověk chodí do práce, musí se starat o dům a o děti, stěží mu zbyde nějaký ten čas na sebe. Teď je ta ideální doba pro to, abyste mohli provozovat aktivity náročné na čas jako například rybaření, myslivost, pletení, háčkování a spol., focení (jedině starou zrcadlovkou), experimentování ve vaření, různé menší opravy na domě apod. Nebo si myslíte, že dcera nebude mít radost z toho ručně upleteného svetru, který se jí chystáte letos dát pod stromeček? Myslíte si, že vašeho zetě nepotěší, že jste mu opravili ty hodinky, které už chtěl vyhodit? Omyl! Všechny tyto drobnosti potěší víc než drahé dárky, protože vyžadují spoustu času, který dneska pracujícím nezbývá, a navíc jsou dělány s láskou. A to jsou věci, které peníze nikdy nebudou schopny vyvážit.

Autor: Dominika Poláková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: