Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zrození národa

Publikováno: 8.11.13
Počet zobrazení: 846
Autor: S. Ravik, O. Janíčková
BOUŘLIVÝ ČAS TŘICETILETÉ VÁLKY
ovšem neminul ani Paládium. Při válečném tažení v únoru roku 1632 přepadli dva saští rytmistři chrám ve Staré Boleslavi, a zcizili nejen Paládium, ale i další poklady a relikvie, mimo jiné ostatky svatého Václava, krev a vlasy, které tu byly uloženy, ale též jeho střevíc a rukavice svatého Vojtěcha a „špic“ z Kristovy trnové koruny.

Tuhle kořist přinesli zatvrzelému luteránovi, Vavřinci z Hoffkirchu. Ten nelenil, a na Staroměstském náměstí Paládium zhanobil: u právě oběšeného tovaryše postavil dvě židle. Na jedné napsal urážlivý vysvětlující text, opatřený pečetí, na druhou hrubým hřebem přibil Paládium. Ta rána v rytině Panny Marie zůstala dodnes, byla však mistry řemesla pečlivou zlatnickou prací zacelena.

Důvodů této scény bylo nejspíše několik – krom urážky P.Marie se snažili Sasové oslabit Čechy o bojovou záštitu a požehnání, a navíc šlo nejspíše o hrubou odplatu za popravu 27 českých účastníků stavovského odboje. I následovalo šest let vyjednávání o vrácení – ovšemže za nemalý peníz. (Výkupné činilo celých sto tisíc zlatých. Jen pro srovnání: za 5000 zlatých bylo v té době možné pořídit celé panství se zámkem polnostmi i lesy.) Nakonec Paládium skončilo u Benigny Kateřiny z Lobkovic, která jednání zprostředkovala, a na příkaz císaře Ferdinanda III. (1637-1646) byla nakonec vzácná relikvie konečně vrácena, ovšemže s okázalou slávou na původní místo. Jenomže válka pokračovala. Roku 1639 vtrhli do Boleslavi Švédové a jejich vojevůdce Jan Banner se ve městě jak se patří vyřádil. Zbořeny byly četné domy, na troskách severní věže byly instalovány kanony namířené proti Brandýsu. Svatyně a oltáře byly vydrancovány – jen Paládium bylo včas přeneseno do císařského bezpečí. Relikvie se tak ocitla v rukou manželky císaře Ferdinanda III., která vyšperkovala reliéf materiály dovezenými z indických držav. Tak se v reliéfu objevily perly, ebenová korunka, zlaté zdobení a smaragdy.

Čeští věřící se ovšem nedali odradit a putovali do Boleslavi i k osiřelému oltáři. Válka sice skončila, nemilovaný kat stavovského povstání Ferdinand III. nosil reliéf na vlastní hrudi, ale teprve s nástupem Ferdinanda IV. (1646-1654), tedy roku 1646 byl relikviář vrácen pražskému arcibiskupovi Arnoštu z Harrachu. Slavnostní průvod provázel reliéf Panny s Ježíškem na cestě ke svatovítské katedrále. Praha byla sice těsně před uzavřením vestfálského míru obsazena švédskými žoldáky, rudolfinské sbírky vyloupeny, a na čas se ocitlo v rukou švédské generality i Paládium. Po složitých jednáních se dostala památka přes Vídeň znovu na oltář ve Staré Boleslavi. Stalo se tak roku 1650, kdy již odezněla i ozvěna kanonů třicetileté války. Cestou bylo paládium vystaveno v Jindřichově Hradci – a místní varhaník, slavný skladatel Adam Michna z Otradovic složil oslavnou píseň a díkuvzdání o dvanácti slokách. Při té příležitosti byli bezděčně vzpomenuti i věrozvěsti a apoštolové. Sbor věřících zpíval tuto píseň tehdy a posléze i o poutích do Boleslavi až do devatenáctého století.

Angelové prozpívají
a díky Bohu vzdávají,
proroci, apoštolové
dí: „Pán Bůh s vámi Čechové!“
Mariji, Mariji ctíme,
dítky Matku velebíme.

Aj vzhůru, vzhůru Čechové!
Marie lvice, vy lvové:
hotovte se prozpívati,
tak Matku pozdravovati.
Mariji, Mariji ctíme,
dítky Matku velebíme.

V Praze pak průvody s relikvií na nosítkách neminulo jediné z významných náboženských míst. Bylo na Vyšehradě, na Pražském hradě, u Týna, přešlo galerií plastik na Karlově mostě, ale bylo neseno i k premonstrátům ve Strahovském areálu. Nakonec tedy skončilo se vší slávou až ve Staré Boleslavi.

Autor článku: S. Ravik, O. Janíčková

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: